U ponedjeljak se potpisuje sporazum Sjever, konačno kreće cesta do Kloštra Vojakovačkog

Službeno potpisivanje Razvojnog sporazuma Sjever vrijednog 15 milijardi kuna i početka gradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog sada je, konačno, samo stvar vremena. Naime potpis Razvojnog sporazuma Sjever u kojem sudjeluje pet sjevernih županija i to Varaždinska, Bjelovarsko- bilogorska, Međimurska , Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka na rasporedu je u Varaždinu ovog ponedjeljka.

Što se tiče samih projekata iz sporazuma Sjever njih je pet, a oni bi upravo trebali imati prioritet kod financiranja iz raznih izvora.

– Dio javnosti, ali i neke političke grupe su krivo shvatili o čemu se radi. Sporazum Sjever na znači da sad postoji 15 milijardi kuna i da svaka županija ima odmah na raspolaganju novac za projekte. Sporazum Sjever znači da ti projekti , koji su usuglašeni imaju posebnu status, na državnoj razini, kada se  traže izvori financiranja. Upravo zbog toga veća je vjerojatnost njihova realizacija. Naveo je Župan Darko Koren i rekao da  je istina da je Koprivničko- križevačka županija prošla najgore u ovom sporazumu.

– Vrijednost projekata koje smo mi prijavili, a jedan od njih je i od državne važnosti ukupne su vrijednosti oko pet milijardi kuna. Upravo zbog toga ove kritike koje smo čuli( priopćenje županijskog SDP-a od prošlog tjedna , op.a) ispadaju neozbiljne –naveo je Koren.

Što se tiče projekata  široj javnosti svakako je najpoznatija izgradnja brze cesta od Kloštra Vojakovačkog do mađarske granice. Kako je potvrdio župan Darko Koren, konačno su riješene peripetije s žalbenim postupcima na dionici od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, pa bi tako uskoro trebali početi radovi.   

Koprivničko -križevački župna Darko Koren

Dvorac Inkey u Rasinji već je duže vrijeme također projekt koji Koprivničko-križevačka županija vuče. Tamo bi se trebao napraviti hotel, ali i drugi prigodni sadržaji koji bi jamčili razvoj zapadnog dijela županije. To je ujedno i projekt koje je nedjelju otišao u realizaciju, te za prvu fazu veće postoji i građevinska dozvola. Sljedeći projekt na listi koji je dobio potvrdu iz Zagreba je izgradnja nove srednje škole u Koprivnici, ona bi se trebala graditi u Cvjetnoj ulici.

Projekt koje je usuglašen  je izgradnja  Centra za palijativnu medicinu u Koprivnici. Taj projekt bio bi regionalnog značaja jer bi obuhvaćao cijelu sjevernu regiju i bitno povećao kvalitetu usluge u palijativnoj medicini, što u svakom slučaju nedostaje i imao bi 50-ak ležajeva. Možda najzanimljiviji projekt, kojeg je župna Korene nazvao „futurističkim“ u našem kraju radit će se u Križevcima, a to je izgradnja intermodularnog transportnog terminala. Projekt se e temelji na želji Europske unije da većinu teretnog prometa preusmjeri na željeznički promet, dok bi se kamionski promet trebao svesti na najmanju moguću mjeru. U terminal u Križevcima, koji bi naravno bio spojen s  novom prugom koja je u izgradnji, trebali bi stizati kamioni koji bi se transportirali na posebnim vagonima. Ti kamioni tada bi se skidali s vagona i nastavljali put cestom, s time da su veći dio svog puta prevalili na tračnicama.  Peti projekt je izgradnja termi na području općine Kloštar Podravski. Radi se o projektu koji bi trebao podići razinu turističke ponude naše županije, ali i staviti nas na kartu medicinskog turizma. Terme bi se trebale graditi u mjestu Kozarevac i time je zaokružen puni krug jer je svaki dio naše županije dobio barem jedan projekt iz Razvojnog sporazum Sjever.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI