U potporu dojiljama mora se uključiti cijelo društvo

Podravski list profile

U povodu Nacionalnog tjedna dojenja koji se proteklog tjedna održavao diljem Hrvatske, i u Koprivnici je patronažna služba Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Grupa za potporu dojenju Slonići u suradnji srednjom medicinskom školom organizirala druženje dojilja i građana koji su na jednom mjestu mogli dobiti informacije o važnosti podrške dojenju i važnosti osnaživanja roditelja pod sloganom ‘Osnažimo roditelje, stvorimo okruženje koje potiče dojenje’.

Kako nam je objasnila patronažna sestra Andreja Novak, međunarodna savjetnica za dojenje, Grupa za potporu dojenja sastaje se svakog prvog četvrtka u mjesecu od 11 sati u pedijatrijskoj ambulanti u županijskom Domu zdravlja, a u grupi buduće majke, mlade majke i one koje su već prošle proces dojenja razgovaraju o poteškoćama, problemima ili savjetima te razmjenjuju iskustva s dojenjem koje, iako je prirodan proces, ipak je vještina koju majka i dijete trebaju naučiti.

Tjedan dojenja na koprivničkom trgu

– Ovom akcijom stavljamo naglasak na podršku dojenju koja je bitna i od strane očeva, obitelji, prijatelja ili pak poslodavaca. Svi zainteresirani mogu doći u grupu i potražiti pomoć, a na ovakvoj javnoj akciji okupili smo majke koje se uspješno nose s dojenjem kako bismo građane i društvo općenito osvijestili o važnosti dojenja, ne samo za djecu u dojenačkom razdoblju, nego i dalje u budućnosti – kazala je sestra Novak.

U posljednje vrijeme javlja se sve veći broj majki koje ne doje ili prekratko doje djecu, a to nije dobro, smatra sestra Novak.

– Dojenje je proces koji uči i majka i dijete. Nekad u tom procesu dođe do poteškoća, ponekad dojenje nije jednostavno, mediji ponekad idealiziraju dojenje poput stereotipa ‘lijepa majka, bucmasto dijete’, pa majke kod prve prepreke odustanu. Zato se treba potruditi prebroditi poteškoće i nastaviti s dojenjem, a sve je to uz dobru potporu moguće – zaključila je sestra Novak.

Dojilje na đurđevačkom trgu

I patronažne sestre đurđevačkog Doma zdravlja provele su na središnjem gradskom trgu edukativnu akciju o dojenju. Kroz prigodne promotivne materijale patronažne sestre skrenule su trudnicama i majkama pozornost na važnost dojenja te predstavile potporu koju pružaju svim dojiljama, a sve bebe dobile su i prigodne darove.

– U Đurđevcu, Podravskim Sesvetama i Virju pokrenule smo rad grupa za potporu dojenju koje okupljaju sve više članica. Naša druženja u Podravskim Sesvetama provodimo svake prve srijede, u Virju svakog prvog četvrtka i Đurđevcu svakog prvog petka u mjesecu pa pozivamo sve zainteresirane trudnice i majke da nam se pridruže – kaže Renata Pintar, patronažna sestra u đurđevačkom Domu zdravlja.

FOTO Darko Imbriša, Sonja Markić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti