U predgrađu: Na 150 stanovnika čak je 40-ero djece, a nemaju obično igralište

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Posvuda dječja graja, čak i u ovo zimsko doba, majke s djecom, život. To je slika križevačkog prigradskog naselja Prikraja, koje time nikako ne opravdava simboliku svoga imena nečega što je pri kraju, kako god na to gledali. 

– U selu je 40-ak djece, što je za malo selo s oko 150 stanovnika mnogo. Uglavnom, ja imam troje djece, tu preko je dvoje, ovdje je jedno, a čekaju još jedno, dolje niže je dvoje. Sve mala djeca. Moja Luka ima pet, Teo tri, kćerkica jednu godinu. Susjed Tin ima četiri godine, njegov braco osam mjeseci. Veselo nam je – priča nam mlada mama Mateja Koprić dok u rukama drži kćerkicu, a sinovi sa susjedom Tinom igraju nogomet u njegovu dvorištu.

Dodaje kako je i rodom iz Prikraja, a udala se dvije kuće dalje tako da nije otišla daleko.

Mateja: U selu je 40-ak djece, na 150 stanovnika

– Nažalost, djeca nemaju igralište osim dva nogometna gola postavljena tamo niže. Za proljeće su nam obećali napraviti novo, tako da to svi jedva čekamo – objasnila je mama Mateja.

Stanuju u mirnom dijelu Prikraja tako da i mališani bezbrižnije žive i igraju se. Donedavno i nije bilo tako zbog gradnje brze ceste, kada su im teški kamioni zagorčavali život. ‘Mirnije’ je i po pitanju stoke. Nekad je svaka kuća u mjestu držala krave, a sada tek dvije.

– Moji roditelji imaju najveću farmu s 50-ak krava, a suprugova obitelj sedam. To je sve od blaga. Od ovoga se teško živi i svi gledaju naći neko radno mjesto, čim dalje od poljoprivrede. Dobro je to što smo blizu grada, a ondje posla ima – objasnila je Mateja i poručila da je život ovdje ipak prekrasan, a pogled s vrha brijega nešto neopisivo.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Vrećice pune priča za najmlađe čitatelje

Platnene vrećice “pune priča” dio su kontinuiranog programa gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima kojim se želi osvijestiti važnost provođenja kvalitetnog zajedničkog vremena s djecom

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI