U sklopu projekta ‘reVitalize’ već na proljeće počinje obnova zgrade Muzeja grada Koprivnice, a krenut će se s podrumom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Koprivnica i partneri Muzej grada Koprivnice te Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura početkom listopada započeli su provedbu projekta “Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja” – “reVitalize”.

U sklopu projekta energetski će se obnoviti zgrada muzeja dok će se u Totszentmartonu, malo sjevernije od naše Kotoribe, izgraditi eko kuća. Financirat će se oprema i tradicionalni postavi predviđeni za izložbe iz područja vinskog folklora.

Gradonačelnik Mišel jakšić rekao je kako je vrijednost projekta oko milijun eura, gdje 400 tisuća eura otpada na Grad, a 130 tisuća na Muzej grada Koprivnice.

Gradonačelnik Mišel Jakšić

“Te će brojke doprinijeti da mi ostanemo u prvih deset gradova koji povlače sredstva Europske unije. No, ono što je nama puno važnije i značajnije kad pričamo o kulturnoj baštini i o tradiciji i svemu onome što Podravina nosi u sebi mislim da će ovaj projekt to najbolje pokazati i najbolje dokazati da ćemo još jednom na jedan drugačiji način pokazati što to mi imamo i čime se možemo dičiti i ponositi, ne samo pred javnošću Republike Hrvatske nego i u ovom dijelu Europe. Nadam se da će ovaj projekt biti na zadovoljstvo cijele naše društvene zajednice, a ono što se posebno nadam je da ćemo ovaj korak iskoristiti  za to da dalje nastavimo brendirati našu eno i gastro ponudu jer, pogotovo kada pričamo o našim vinogradarima na području županije, bez obzira što nemaju tako jako izgrađen marketing kao neke druge vinske regije, imaju dosta toga čime se mogu pohvaliti i dičiti pa i izvesti van granica našega kraja i naše županije”, istaknuo je gradonačelnik.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin rekao je kako je cilj projekta obnova zgrade stare vijećnice kao najstarijeg sačuvanog objekta u Koprivnici.

Gradonačelnik Mišel Jakšić i ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

“Cilj projekta je obnova ove zgrade stare gradske vijećnice iz sredine 17. stoljeća kao najstarijeg sačuvanog svjetovnog objekta u gradu Koprivnici. Ovaj objekt imamo u planu ubuduće iskoristiti u izložbene svrhe od podruma pa do krovišta. Uvijek krećemo s podrumskim prostorijama budući da su one najpodložnije utjecaju vlage koja se onda širi na prizemlje i prvi kat i s time se borimo već 40-ak godina, koliko smo u ovom prostoru. Ovaj ambijent u podrumu traži neke nove suvremene pristupe prezentacije i u trenutku kad smo osmišljavali kako prijaviti projekt došli smo do dvije teme koje  su itekako značajne za razvoj grada Koprivnice, a to su vinogradarstvo i sakralnost”, rekao je ravnatelj Čimin te dodao kako će dugački hodnik Muzeja iskoristiti za rekonstrukciju drvene ceste pronađene na prostoru Esterove ulice iz 17. stoljeća.

“Prilazeći ovim podrumskim prostorijama vidjeli ste jedan dugački hodnik koji ćemo sigurno iskoristiti za rekonstrukciju ceste koju smo našli na prostoru Esterove ulice iz 17. stoljeća, a onda ćemo razjediniti ove dvije prostorije. Jedna će služiti za predstavljanje sakralnosti, a druga za predstavljanje vinogradarstva. Iz vremena srednjega vijeka imamo malo ostavštine, ali zato imamo mnogo iz 19. i 20 stoljeća. To je slavna tradicijska arhitektura koju još dan danas možemo vidjeti na obroncima Bilogore. To će biti produkt interakcije i komunikacije između raznih stručnjaka od interpretatora kulturne baštine do dizajnera i stvorit ćemo jedan ambijent kao da ste u vinskom podrumu i u crkvi”, pojasnio je Čimin.

Voditeljica Odsjeka za europske poslove Maja Balaško Kiš napomenula je kako je ovo nastavak projekta  RefurbCulture koji su proveli 2019. godine te je naglasila kako će se projekt odvijati u dvije faze kroz iduću godinu.

Voditeljica Odsjeka za europske poslove maja Balaško Kiš.

“U ovom projektu, koji je službeno započeo 1. listopada ove godine, provodit ćemo aktivnosti koje se tiču rekonstrukcije muzeja i to prve dvije faze sukladno glavnom projektu. Prva faza obuhvaća sanaciju vlage, a druga faza obuhvaća rekonstrukciju ovog podruma. U drugoj fazi projekta nakon same rekonstrukcije i obnove ovog prostora uslijedit će opremanje prostora namještajem i audiovizualnom opremom. Trenutno smo u postupku realizacije postupka javne nabave za sklapanje  ugovora s izvođačem radova za rekonstrukciju prostora. Radovi bi trebali započeti u u ožujku sljedeće godine, a očekujemo da će biti završeni tijekom 2021. godine tako da će nam nakon toga preostati deset mjeseci za sve druge aktivnosti koje u projektu slijede pa ćemo tako, u dogovoru s mađarskim partnerima, obilježiti Martinje, Vincekovo i Winefest s idejom da se oformi nova kulturno turistička ponuda”, zaključila je Balaško Kiš.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Dama s crnim šeširom

Dama s crnim šeširom, ruksakom i okruglim naočalama ‘podigla’ je jednostavnu, laganu haljinu egzotičnom ogrlicom od prirodnih materijala. Uz ovakav trik s jednobojnom odjećom uvijek

Tajanstvena Lorena

Tajanstvena djevojka u crnom s koprivničke špice zaslužila je pohvale za modni odabir. Od izazovnog kompleta-kombinezona zanimljive teksture do ultra modernih robusnih mokasina, Lorena je

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI