U šumi pored lepavinskog manastira pronađeno tajno skrovište oružja i metaka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muškarac iz okolice Koprivnice u šumi nedaleko od manastira u Lepavini zakopao je dvije puške i ‘hrpu’ metaka zbog čega je nedavno osuđen na Općinskom sudu u Koprivnici.

Uz uvjetnu kaznu zatvora, osuđeni muškarac mora se podvrgnuti psihijatrijskom psihosocijalnom tretmanu koji najdulje može trajati dvije godine, koliko mu je izrečen rok kušnje uvjetne presude. Policajci isprva uopće nisu znali da muškarac posjeduje oružje. Početkom travnja 2018. godine kazneno ga je zbog prijetnje smrću prijavio poznanik. Prema optužnici, okrivljeni je muškarac rekao svojoj majci da će ga ubiti i nakon toga pobiti mu suprugu, kćer, majku i punicu. Prijetnju je majka prenijela tom čovjeku koji se uplašio i sve prijavio policiji. Nakon što su mu policajci stigli u kuću i pretražili je, pronašli su 110 metaka.

Pitali su ga ima li još oružja, on je odgovorio potvrdno i odveo policajce do svog malog tajnog skladišta u šumi u blizini manastira Lepavina. Policajci su se nemalo iznenadili kada je osumnjičenik razgrnuo zemlju, otvorio pokrov i pokazao im rupu u kojoj je bilo oružje. Izvukli su automatsku pušku, popularni “zagy” napunjen s dva probojno-zapaljiva “dum dum” metka, vojnu poluautomatsku pušku (PAP) napunjenu s 10 metaka u spremniku i jednim u cijevi.

U podzemnom spremištu bilo je 177 ‘običnih’ i 17 svjetlećih metaka za PAP-ovku, tri metka za vojnu pušku, te po jedan rasprskavajući “dum dum” i probojni metak. Oružje i streljivo nakon toga mu je oduzeto, a on je uhićen i kazneno prijavljen. Uz kazneno djelo nezakonitog posjedovanja oružja, policajci su ga prijavili i za prijetnju, no tijekom postupka poznanik kojem je prijetio povukao je kaznenu prijavu tako da je i tužiteljica odustala od progona po toj točki optužnice pa je i sutkinja Lidija Vuljak oslobodila ga krivnje.

Sutkinji Lidiji Vuljak optuženi muškarac nije mogao objasniti zašto je oružje držao skriveno u šumi. Rekao je kako je nakon očeve smrti doživio traumu zbog koje se liječio kod psihijatra, no istaknuo je da ne želi nikome nauditi. Na suđenju je okrivljeni muškarac priznao krivnju za oružje, a sutkinja je saslušala sudsku vještakinju neuropsihijatricu koja je predložila da se okrivljeni podvrgne psihosocijalnom tretmanu.

– Okrivljeniku je potrebno uključiti psihološku podršku s naglaskom na socijalni tretman koji je izrazito zakazao u ovom slučaju. Okrivljenik ima dovoljan intelektualni kapacitet da može usvojiti psihosocijalni tretman i on može vrlo pozitivno utjecati na njega upravo u dijelu u kojem je za sada izostao – kazala je sudska vještakinja.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI