U susjedstvu: Muškarac i djevojka osigurali nepostojeću robu i skoro prevarili osiguranje za 6 milijuna kuna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tužitelji su odlučili provesti istragu protiv dvoje kriminalaca 52-godišnjaka i 23-godišnjakinje, i to zbog više kaznenih djela, između ostalog prijevare u gospodarskom poslovanju, pokušaja prijevare, zloporabe osiguranja, kritvotvorenja isprava te pomaganja u šcercu ljudima.

Sumnja se da su okrivljenici, kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava iz Varaždina, u srpnju 2017. i kolovozu 2018. godine sklopili police osiguranja kojima su osigurali robu i zalihe društava u visini od više od 800.000,00 eura. Međutim, oni nisu posjedovali svu prikazanu robu i zalihe, niti po količini, niti po vrijednosti.

FOTO Ilustracija

– Potom su, da bi dobili novac od osiguranja, 11. siječnja 2019. podnijeli prijavu štete u visini od pet milijuna kuna zbog požara u skladištu u kojem je roba bila navodno uskladištena (9. siječnja 2019.) – ističu tužitelji i dodaju dasu znali da šteta nije nastala jer robe i zaliha u prikazanoj količini i vrijednosti nije bilo u skladištu.

Dodaju i da su dio osigurane robe i zaliha sakrili prije izbijanja požara. Da je osiguranje nasjelo, isplatom štete bi trgovačka društva stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko šest milijuna kuna. No, osiguravatelj nije isplatio iznos zbog sumnje u vjerodostojnost okolnosti nastanka požara. Mediji su otkrili kasnije kako se radilo o požaru u negdašnjoj varaždinskoj tvrtki Viko i da se radilo o podmetnutom požaru.

-Sumnjamo i da su okrivljenici u rujnu 2018. godine u Zagrebu, sklopili uime svog trgovačkog društva dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila vrijedna više od 360.000,00 kuna uz obvezu plaćanja mjesečnih rata leasinga, ali s unaprijed stvorenom namjerom da ne plate vozila, znajući da njihovo društvo nema dovoljno novca za uredno plaćanje rata leasinga – priopćili su u ODO-u.

Davatelj leasinga raskinuo je potom ugovore zbog neplaćanja i zatražio vraćanje vozila, a oni su, osnovano se sumnja, odbili to učiniti i zadržali su vozila za sebe.

Terete ih i da su kod sklapanja ugovora o leasingu predali davatelju leasinga lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj u kojima su bili upisani neistiniti podaci o navodnom uspješnom poslovanju njihovog društva.

No, to nije sve.

-Taj je 52-godišnjak u rujnu i listopadu 2019. godine pomogao državljaninu Republike Srbije da ilegalno preveze preko državne granice sedam stranih državljana na način da je preko posrednika kupio osobni automobil i predao ga srpskom državljaninu na korištenje, a radi skrivanja svog identiteta kao kupca, naložio je posredniku da u kupoprodajni ugovor upiše kao kupca svog susjeda čije je osobne podatke posjedovao – smatra ODO.

Dodajmo i kako se okrivljeni 52-godišnjak nalazi od ranije u istražnom zatvoru zbog kaznenih djela zloporabe droge. Sutkinja istrage prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 23-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na sudionike u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI