U susjedstvu: Muškarac i djevojka osigurali nepostojeću robu i skoro prevarili osiguranje za 6 milijuna kuna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tužitelji su odlučili provesti istragu protiv dvoje kriminalaca 52-godišnjaka i 23-godišnjakinje, i to zbog više kaznenih djela, između ostalog prijevare u gospodarskom poslovanju, pokušaja prijevare, zloporabe osiguranja, kritvotvorenja isprava te pomaganja u šcercu ljudima.

Sumnja se da su okrivljenici, kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava iz Varaždina, u srpnju 2017. i kolovozu 2018. godine sklopili police osiguranja kojima su osigurali robu i zalihe društava u visini od više od 800.000,00 eura. Međutim, oni nisu posjedovali svu prikazanu robu i zalihe, niti po količini, niti po vrijednosti.

FOTO Ilustracija

– Potom su, da bi dobili novac od osiguranja, 11. siječnja 2019. podnijeli prijavu štete u visini od pet milijuna kuna zbog požara u skladištu u kojem je roba bila navodno uskladištena (9. siječnja 2019.) – ističu tužitelji i dodaju dasu znali da šteta nije nastala jer robe i zaliha u prikazanoj količini i vrijednosti nije bilo u skladištu.

Dodaju i da su dio osigurane robe i zaliha sakrili prije izbijanja požara. Da je osiguranje nasjelo, isplatom štete bi trgovačka društva stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko šest milijuna kuna. No, osiguravatelj nije isplatio iznos zbog sumnje u vjerodostojnost okolnosti nastanka požara. Mediji su otkrili kasnije kako se radilo o požaru u negdašnjoj varaždinskoj tvrtki Viko i da se radilo o podmetnutom požaru.

-Sumnjamo i da su okrivljenici u rujnu 2018. godine u Zagrebu, sklopili uime svog trgovačkog društva dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila vrijedna više od 360.000,00 kuna uz obvezu plaćanja mjesečnih rata leasinga, ali s unaprijed stvorenom namjerom da ne plate vozila, znajući da njihovo društvo nema dovoljno novca za uredno plaćanje rata leasinga – priopćili su u ODO-u.

Davatelj leasinga raskinuo je potom ugovore zbog neplaćanja i zatražio vraćanje vozila, a oni su, osnovano se sumnja, odbili to učiniti i zadržali su vozila za sebe.

Terete ih i da su kod sklapanja ugovora o leasingu predali davatelju leasinga lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj u kojima su bili upisani neistiniti podaci o navodnom uspješnom poslovanju njihovog društva.

No, to nije sve.

-Taj je 52-godišnjak u rujnu i listopadu 2019. godine pomogao državljaninu Republike Srbije da ilegalno preveze preko državne granice sedam stranih državljana na način da je preko posrednika kupio osobni automobil i predao ga srpskom državljaninu na korištenje, a radi skrivanja svog identiteta kao kupca, naložio je posredniku da u kupoprodajni ugovor upiše kao kupca svog susjeda čije je osobne podatke posjedovao – smatra ODO.

Dodajmo i kako se okrivljeni 52-godišnjak nalazi od ranije u istražnom zatvoru zbog kaznenih djela zloporabe droge. Sutkinja istrage prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 23-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na sudionike u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI