U tri naša grada gotovo 150 djece ostalo je bez mjesta u vrtićima!

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista. Autori: Ivica Barać i Ivana Dežić

Koprivnička, križevačka i ludbreška vlast nakon izbora našla se u velikom problemu na temi od koje to sigurno nisu očekivali – vrtićki kapaciteti ‘debelo’ su prebačeni, a brojna djeca mogla bi ostati bez mjesta u jaslicama i vrtićima! Kad se zbroje svi navedeni gradovi, radi se o gotovo 150-ero djece.

Samo u Koprivnici ispod liste u vrtićima ostalo je gotovo 80 mališana, uglavnom u jasličkim skupinama. Zbog toga je u petak u gradskoj upravi održan hitan sastanak na kojem su analizirane brojke i na kojem se trebalo odlučiti o tome kako i gdje smjestiti „višak“ djece. Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić umiruje javnost, tvrdi da će sva djeca imati svoje mjesto.

– Sva će djeca biti upisana. Očekujem kako ćemo u idućim danima naći rješenje – navodi Jakšić koji dodaje da ima više razloga zašto je ove godine značajan broj djece ostao ispod crte, no i da je opcija prinudnog smještaja u objekte koji se trenutno koriste u druge svrhe zadnja od opcija.

Iz izvora bliskih Gradu doznajemo kako je nakon analize utvrđeno da se u Koprivnicu, primjerice, doselilo 10 obitelji s djecom iz Zagreba koje nisu do kraja evidentirane, tu su i djeca koja su bila na čuvanju kod kuće pa su roditelji odlučili ipak upisati ih jaslice i vrtiće, a jedan od razloga je i onaj pozitivan demografski – u Koprivnici se očito rađa sve više djece.

Koprivnički gradonačelnik i u kampanji je najavio kako se gradska vlast priprema na novu investiciju – gradnju novog dječjeg vrtića u jednom od prigradskih naselja, a očito je da je to prijeko potrebno.

Inače, Gradski vrtić Tratinčica primio je ove godine 233 molbe za smještaj djece u jaslice i vrtić. Smješteno je ukupno 154-ero djece, od čega 80-ero djece u jaslice i 74-ero u vrtić. U najlošijoj opciji, doznajemo, može se dogoditi da 30-ero mališana neće imati svoje mjesto, a u tom slučaju gradska vlast vjerojatno će razmišljati o vatrogasnim mjerama prenamjene nekih prostora.  

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice // Foto: NIkola Wolf

Što se tiče stanja u Ludbregu, postoje liste čekanja u vrtićima na koje roditelji moraju upisivati djecu ako žele mjesto u vrtiću, no situacija se nešto poboljšala otvaranjem nova dva vrtića i to u Martijancu i Svetom Đurđu iako su i ta dva vrtića popunjena, a onaj u Đurđu već planira proširenje zbog velikog interesa. Do kraja godine mogao bi biti gotov i još jedan privatni vrtić pa bi se liste čekanja trebale smanjiti. Tako je u najvećem Dječjem vrtiću Radost trenutno upisano 160-ero djece.

Praksa je gradskog vrtića da svi zainteresirani prvo idu na listu čekanja, koja je toliko velika koliko je kapaciteta u vrtiću. Na listi čekanja, na kojoj je ove godine bilo 40 zainteresiranih, dosad je upisano 35, dok ovih pet nije još donijelo papire ili su se predomislili oko upisa. Ostali roditelji koji dođu kasnije, a lista čekanja već je popunjena, prosljeđuju se privatnim vrtićima.

Dakle, na listi čekanja je toliko djece koliko ima kapaciteta iako je interes veći. U privatnom Dječjem vrtiću Smjehuljica Ludbreg upisano je oko 120 djece i postoje liste čekanja, a prednost imaju braća i sestre kao i svugdje. U planu je proširenje u smislu gradnje novog vrtića koji bi riješio problem te liste čekanja. Kako doznajemo, i dva nova vrtića, i to Vlakić Martijanec, trebao bio najesen, kada će upisati jasličku skupinu, popuniti svoj kapacitet. Trenutno je 76 djece u vrtiću, a od jeseni se upisuje još jedna jaslička grupa pa će biti oko 85 djece i onda će biti popunjen kapacitet. U Dječjem vrtiću Suncokret Sveti Đurđ trenutno je upisano 90 djece, kapacitet je popunjen, a interes velik, pa je u planu proširenje kapaciteta vrtića. Iz ludbreškog vrtića Iskrica nisu se oglasili na naš upit.

Situacija s vrtićima u Križevcima je pak dosta loša. U razgovoru sa zaposlenicima vrtića doznali smo da je teško dobiti mjesto i u većini postoje liste čekanja. Dobro je da gradski vrtić nadograđuje svoje kapacitete, čime bi trebao riješiti svoju listu čekanja, no možda ni tih dodatnih 50-ak mjesta neće biti dovoljno da se u potpunosti riješi problem popunjenih kapaciteta.

Dakle, Dječji vrtić Križevci trenutno se dograđuje kako bi se riješio problem liste čekanja te će se dogradnjom otvoriti dvije nove vrtićke skupine za upis još 50-ero djece, a u pedagoškoj godini 2020./21. u redovni program upisano je 204 djece te je 90 djece u programu predškole.

Dječji vrtić Zraka Sunca Križevci trenutno skrbi o 125 mališana, a lista čekanja je zatvorena zbog previše interesa. Prednost imaju braća i sestre, no jednostavno je previše zainteresiranih. Rekli su nam i kako je izglednije da se djeca prije upišu u školu nego u vrtić.

Dječji vrtić Sveti Josip Križevci i Dječji vrtić Čarobna šuma nisu dogovorili na naša pitanja, no može se zaključiti da su i njihovi kapaciteti popunjeni.

Situacija u Đurđevcu je pak nešto bolja te kako doznajemo, postojeći kapacitet dovoljni su za broj djece koju roditelji žele upisati u vrtiće.

U đurđevačkom Dječjem vrtiću Maslačak, kaže ravnateljica Marija Čupen Tomica, još su uvijek u tijeku inicijalni razgovori s roditeljima i djecom koje obavlja stručni tim vrtića.

– Više o upisima moći ćemo reći kad završi kompletan postupak upisa djece – dodala je Marija Čupen Tomica.

Neslužbeno smo doznali da ni u novoj pedagoškoj godini u Đurđevcu neće biti liste čekanja te će vrtić pohađati 290 mališana.

Naslovna fotografija: Freepik.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI