U Virju otkriven spomenik domovini i hrvatskim braniteljima

Općina Virje organizirala je svečano otkrivanje spomenika domovini i hrvatskim braniteljima koji je postavljen u parku u središtu Virja kojem su prisustvovali i Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, saborski zastupnik Darko Sobota te predstavnici Županije. Ideja za izradu i postavljanje spomenika potekla je od načelnika Općine Mirka Peroka koji je i vodio brigu o svim detaljima njegovog izgleda, od skice do finalnog proizvoda. Dizajn spomenika i skulpture osmislio je virovski grafički dizajner Tomislav Turković a izradila ga je tvrtka Extop iz Kraljevca na Sutli.

Tlocrtna osnova skulpture su polja šahovnice hrvatskog grba. Tamna polja grba su iz površine uzdignuta u volumen kubusa. Plohe se šire u prostor i postaju trodimenzionalni stubovi nejednakih visina odsječeni na različitim razinama i pod različitim kutovima nagiba. Skup tih pozlaćenih volumena stvara dojam stiliziranog plamena – vatre koja gori, ognjišta. Cijeli kompleks postaje simbol elementarne vrijednosti društva, a to je zajedništvo. No, nakon te prve asocijacije, volumeni skulpture mogu stvoriti dojam otkrhnutosti i razorenosti ili čak vizuru krovova ratnim razaranjem porušenog sela ili grada.

Spomenik je izrađen je od poliranog mesinga, a kroz šuplju strukturu prodiru svjetla što posebno dolazi do izražaja noću. Spomenik ima sve potrebne drenaže, zaštite i odgovarajući pristup također u izvedbi kockastih ploča.

-Na ovaj način dizajn spomenik na moderan i prepoznatljiv način odaje počast domovini. S postavljanjem spomenika, uz zahvalu na stvaranje naše domovine, dobili smo i obilježje koje će mladim naraštajima biti svojevrsni podsjetnik na to teško razdoblje i žrtvu koju su dali brojni hrvatski branitelji. Ujedno smo dobili i mjesto na kojem ćemo s ponosom obilježavati sve državne i općinske blagdane – istaknuo je Mirko Perok.

Svečanost je iskorištena i za odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i poginulim braniteljima s područja Općine Virje, a to su Zlatko Zubić, Nenad Sočec, Ivica Kolar i Željko Babec. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rada ogranka Virje je, pak, upriličila obilježavanje 30. obljetnice odlaska na bojišnicu i to izložbom fotografija, oružja i drugih predmeta iz tog vremena

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI