U zatvoru bio zbog neplaćanja alimentacije, sad mora opet iza rešetaka

Muškarac iz Đurđevca presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen je krivim zbog grubih prijetnji bivšoj supruzi i osuđen na sedam mjeseci bezuvjetnog zatvora. No, ta priča u pravosudnom smislu nije završena zato što se osuđeni Đurđevčanin žalio na nepravomoćnu presudu, tako da će konačnu riječ u ovom slučaju imati Županijski sud.

U svojoj žalbi okrivljeni Đurđevčanin navodi da je njegova bivša supruga na sudu iskazala kako više nije zainteresirana za kazneni progon, a kako se kazneni progon pokreće po prijedlogu oštećenika, smatra kako bi trebalo odbaciti optužbu. Dakle, ako ga njegova supruga više ne želi teretiti, tada ne postoji osnova za pokretanjem postupka.

S takvim tumačenjem zakona tužitelji se nisu složili i u odgovoru na žalbu naglasili kako se u konkretnom slučaju ne može prihvatiti takvo tumačenje obrane, zato što je kazneni progon pokrenut prije takvih zakonskih promjena. Uostalom, tvrde oni, Đurđevčanin je osuđen za prijetnju bivšoj supruzi, dakle bliskoj osobi, čime može biti kažnjen od šest mjeseci do pet godina zatvora.

– Žrtva (…) je na raspravi u bitnome ostala kod iskaza koji je iznijela pred Općinskim državnim odvjetništvom u Koprivnici te iskazala kako je optuženik (…) tijekom braka bio agresivan i tukao je – kazali su tužitelji i otkrili kako je osuđeni Đurđevčanin ponovno nakon jednog od ročišta preko posrednika prijetio bivšoj supruzi da će je ubiti ako on završi u zatvoru.

Taj muškarac njegovoj bivšoj supruzi prenio je prijetnje, a ona se ozbiljno prestrašila. Uz sve to, bio je i na izdržavanju kazne zatvora u Puli zato što joj nije plaćao uzdržavanje za djecu, a već je i ranije bio pravomoćno osuđen zbog prijetnje supruzi. Svi svjedoci, navode tužitelji, tijekom utvrđivanja odlučnih činjenica u ovom postupku, iskazivali su vjerodostojne iskaze da je okrivljeni Đurđevčanin prijetio svojoj bivšoj supruzi, a te je prijetnje i više puta ponovio nakon toga. Zbog toga svega, smatraju tužitelji, kako se obrana nepravomoćno osuđenog Đurđevčanina nema razloga žaliti i kako je osuda od sedam mjeseci bezuvjetnog zatvora pravilno i zakonito donesena. Ponajprije zato što je okrivljeni muškarac otprije osuđivana osoba koja je i prije pravomoćno osuđena zbog istovrsnog kaznenog djela.

FOTO Ilustracija

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI