U županiji 94 osobe iz Ukrajine, uglavnom žene i djeca, dobili status stranaca sa zaštitom

U Hotelu Picok trenutno je smješteno 73-oje osoba iz Ukrajine, a u privatnim aranžmanima diljem županije još 21 osoba, izvijestili su upravo iz županijskog Stožera civilne zaštite koji je održao koordinaciju u povodu izbjegličke krize zbog rata u Ukrajini.

Mahom se radi o ženama s djecom, oni su prošli i sustav provjere te trijaže koja je otkrila kako su tri osobe došle pozitivne na koronavirus. One su u izolaciji. Doznajemo i kako je jedno dijete imalo zdravstvenih problema, no nakon obrade na Pedijatriji u Koprivnici vraćeno je u Đurđevac.

Također, sve osobe koje se nalaze u našoj županiji u fazi su dobivanja statusa stranaca pod supsidijarnom zaštitom što znači da će moći dobiti i naše osobne iskaznice i koristiti širok raspon prava i mogućnosti.

Na konferenciji za medije bili su načelnik Stožera Ratimir Ljubić, načelnik PU Miroslav Puž te prvi čovjek županijske Službe civilne zaštite Miroslav Blažotić. Rekli su kako će Koprivnica, točnije sportska dvorana Srednje škole biti prihvatni centar za Ukrajince, idealo na 48 sati, sve dok im se ne osigura primjereniji smještaj. Tamo će biti osposobljeno 80 ležaja. Također, u slučaju potrebe aktivirat će se i sportska dvorana u Goli. Koprivnica je inače jedan od četiri prihvatna centra u Hrvatskoj. Naglasili su kako je za očekivati veći priljev izbjeglica te kako će se, ovisno o broju, odlučiti i za neke druge prihvatne lokacije.

U Stožeru civilne zaštite su napomenuli i kako se i dalje mogu javiti građani koji imaju adekvatan smještaj, a žele pomoći, neka se obrate službi 112 ili u Civilnu zaštitu direktno. Također, gradska će društva Crvenog križa objaviti gdje se i kako može pomoći s namirnicama i ostalim potrepštinama te da trenutno nije potrebno voziti veće količine u sjedišta društaca CK.

FOTO Darko Imbriša

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI