U županiji dvoje je oboljelo od AIDS-a, zaraženih HIV-om mnogo više

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U povodu Europskog tjedna testiranja na HIV, koji je obilježen prošli tjedan pod sloganom Nema maženja bez paženja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu u suradnji s udrugom Iskorak provodio je besplatno i anonimno testiranje na HIV brzim testom. Mogli su se testirati svi zainteresirani, ali i dobiti savjete o spolnom zdravlju i o toj neizlječivoj bolesti od koje svake godine oboli stotinjak osoba u Hrvatskoj, a broj je stabilan već nekoliko godina. Kako kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, od početka godine do studenoga zabilježeno je 70 osoba u Hrvatskoj kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om (uključujući AIDS), što je na razini prošle godine. Među osobama koje su dijagnosticirane i ušle u skrb u 2019. godini (70), 17 ih je oboljelo od AIDS-a, a 14 zaraženih HIV-om je umrlo, od čega devet od AIDS-a.

Od 70 novooboljelih 94 posto čine muškarci. U čak 83 posto slučajeva vjerojatni put prijenosa bio je muški homoseksualni odnos, 14 posto heteroseksualni odnos, a u dva slučaja nije naveden put prijenosa. U našoj županiji ni ove godine nije bilo novooboljelih, doznajemo od dr. Darka Radičeka, predstojnika Epidemiologije županijskog Zavoda za javno zdravstvo. U županiji je trenutno 11 zaraženih HIV-om te dvoje AIDS-om, među kojima je jedna osoba dosad preminula, i to 2012. godine. Posljednji put zaražene su imali prije četiri godine. Dr. Radiček ističe i kako se svi zaraženi liječe na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a samo prijavljivanje bolesti te informacije o oboljelima obavijeni su velom tajne, kako se oboljeli ne bi dodatno stigmatizirali.

Prema preliminarnim podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do početka studenoga ove godine zabilježene su ukupno 1723 osobe (1531 muškarac i 192 žena) kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega je 551 obolio od AIDS-a. U istom su razdoblju od AIDS-a umrle 222 osobe (290 od HIV-a/AIDS-a). Prema podacima Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u 2019. godini 1271 osoba oboljela od infekcije HIV-om bila je uključena u skrb, a njih 1251 uzimalo je antiretrovirusne lijekove, što čini 98 posto oboljelih. Pokazatelji ishoda liječenja, kažu, dobri su i uspješni, no još je uvijek nepovoljno to što se dio zaraza HIV-om, čak oko polovine, otkrije u kasnom stadiju HIV infekcije ili kad je zaražena osoba već oboljela od AIDS-a.

Posljednjih se godina u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi oko 100 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što stopom od oko 2,3 na 100.000  Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om, jer je europski prosjek 6,2 na 100.000. Prvi dan mjeseca prosinca posvećen je borbi protiv HIV-a. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima, dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolno i reproduktivno zdravlje.

FOTO Internet / Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI