U županiji jedan novozaraženi koronavirusom, dvoje je umrlo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U odnosu na jučer, još je jedna osoba u našoj županiji Covid-19 pozitivna -priopćio je Stožer civilne zaštite naše županije na maloprije održanoj konferenciji za novinare. Ratko Ljubić, načelnik Stožera, kazao je kako je sada u županiji ukupno 72 oboljelih. Imamo i dvije novopreminule iz Doma, ukupno sedam, a 24 ozdravljenih.

Mato Devčić, ravnatelj bolnice, rekao je kako je u bolnici trenutno 30 oboljelih, od toga 28 iz Doma. Umrle su osobe 1923. i 1924. godište.

Interes javnosti privukla je činjenica da je jedan kronični bolesnik (37) stigao na Odjel intenzivne kojem se pogoršalo stanje. Imao je tešku upalu pluća. U popodnevnim satima došao je pozitivan nalaz na COVID-19, a jedan liječnik i četiri medicinske sestre poslani u samoizolaciju zbog nekorištenja potpune zaštitne opreme.

– Naši liječnici koriste sve mjere zaštite, no bila je riječ o propustu zbog pogrešne procjene. Sustav je izuzetno opterećen i nije čudno da se događaju greške. Pacijent je inače kronični bolesnik i čest pacijent u našoj bolnici – kazao je Devčić. Prebačen je u Kliniku Fran Mihaljević. Cijelo krilo je temeljito očišćeno i dezinficirano, i dalje radi te nije istina da je intenzivna zatvorena, što se pojavilo u nekim medijima, objasnio je dr. Devčić.

Dr. Vesna Mađarić, koordinatorica za COVID-19 protokole u bolnici, infektologinja, rekla je kako je bolest još uvijek nepoznanica i da liječnici još uvijek o tome uče. Otpočetka imaju jasne protokole postupanja, nijedan febrilni pacijent ne može ući u bolnicu ako ne prođe Covid odjel. No to je teško, jer mnogo je pacijenata s temperaturom, koji na kraju budu negativni.

Dr. Mato Devčić

-Nema infektivne bolesti koja nema temperaturu, i stalno moramo razmišljati. Pacijent je kod primitka imao tešku bakterijsku upalu pluća, upalni parametri su bili deseterostruko veći, odmah su poduzete antibiotske mjere. On nije imao nikakve simptome infekcije, ali prema protokolu uzeo se preventivni obrisak. Kako mu se stanje počelo pogoršavati, preseljen je na Intenzivnu. U međuvremenu, nalaz nije bio gotov, a pacijent životno ugrožen. Nažalost, nalaz se ponavljao jer nije bio jasan, mi cijeli dan nismo znali je li pozitivan ili ne, naknadno smo doznali da je obolio. Pacijent je i ranije višekratno liječen zbog teških infekcija u našoj bolnici, je li virus bio u njemu ili ga je negdje pokupio, mi to ne možemo znati. Gdje se zarazio, ne znamo. Iz Đurđevca je, a mi ondje nemamo žarište, tek u Domu za starije i nemoćne – rekla je dr. Mađarić i upozorila da je ponekad teško presuditi koji je rizik važniji i kako u medicini 2 plus 2 nije uvijek četiri.  

-I ja bih ga uzela u bolnicu bez ikakve opreme na mjestu svojih kolega, s obzirom na nalaze krvi – rekla je dr. Mađarić.

Dr. Vesna Mađarić

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, osvrnula se također na slučaj 37-godišnjeg pacijenta i rekla kako nije bilo nikakve sumnje da on ima koronavirus i postupalo se u skladu s protokolom. Pacijent je bio u izolaciji na Intenzivnoj, nije bio u kontaktu s drugim pacijentima, a liječnik i medicinske sestre odradit će 14-dnevnu samoizolaciju. Pacijent inače nema bliskih kontakata osim svoje majke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI