U županiji smanjili plaće za čak 20 posto: Sve ide za pomoć gospodarstvu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Varaždinske županija će zbog krize nastale  zbog pandemije koronavirusom svim svojim zaposlenicima i dužnosnicima smanjiti plaće za čak 20 posto. To je za sada najveći postotak smanjenja plaća u javnom sektoru. Ovo odluka odnosi se se i na  sve zaposlenike ustanova i tvrtki u vlasništvu županije.

– Ta sredstva će biti preusmjerena u poseban fond za bespovratnu pomoć obrtnicima najpogođenijima epidemijom koronavirusa, a uz to će Županija za njih osigurati i kreditna obrtna sredstva u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna uz preuzimanje 80 posto garancije – najavio je župan Radimir Čačić koji je dodao da u Varaždinskoj županiji je, kad se izuzme područje Grada Varaždina, oko 360 obrtnika kojima je odlukom Vlade u potpunosti onemogućen rad.

Župan Čačić

– Egzistencija svih tih ljudi je ugrožena. Svi oni će imati pravo na bespovratna sredstva za troškove režija za ožujak i travanj, i to u iznosu od 3.000 kuna, odnosno 5.000 kuna za obrtnike s 10 i više zaposlenih. Ukupno je osigurano 1,5 milijuna, od čega milijun kuna smanjivanjem plaća 200 zaposlenika, koliko ih je u Županiji te u sedam ustanova i tvrtki. Preostalih 500.000 kuna za obrtnike će biti osigurano iz viška prihoda iz prošle godine, točnije iz zateznih kamata koje je država morala platiti zajedno s dugom za JPP po pravomoćnoj presudi. Zahvaljujući toj njihovoj uplati, mi imamo još raspoloživih sredstava te ćemo ih koristiti bude li potrebno – rekao je župan.

Na sljedećoj  sjednica Županijske skupštine, ovog petka elektroničkim putem odlučivati o rebalansu proračuna kojim će biti osigurano 1,5 milijuna kuna za pomoć obrtništvu tijekom koronakrize, a istovremeno će biti smanjena sredstva na stavkama plaća i doprinosa službenika i namještenika.

Već u srijedu, 15. travnja, na internetskim stranicama Varaždinske županije bit će objavljen obrazac i sve upute za ostvarivanje bespovratne pomoći, odnosno dobivanje kreditnih sredstava, najavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.  Druga mjera za pomoć obrtnicima je kreditna linija koja je prema riječima pročelnika Jakopovića, jedinstvena  je u Hrvatskoj.

 – Riječ je o kreditnoj liniji isključivo za obrtna sredstva, i to u iznosu do 50.000 kuna. Garancijska agencija Varaždinske županije preuzet će 80 posto garancije za navedena sredstva, obrtnici će trebati priložiti zadužnicu, a Županija će platiti kamatu za prva dva obroka kredita. Ukupni volumen kreditnih sredstava je 5 milijuna kuna. Bude li interes veliki, sredstva ćemo povećati – istaknuo je Jakopović.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI