U Županiji tvrde da je ravnatelj turističke nepotreban, a brojke govore drukčije

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije nema direktora od veljače 2018. godine, kada je dugogodišnji ravnatelj Zdravko Mihevc otišao u mirovinu. Ovo je vrlo neobična situacija, da jedno tijelo koje bi trebalo rukovoditi cjelokupnom strategijom i razvojem turizma u Koprivničko-križevačkoj županiji, nema čelnog čovjeka. Postavlja se nekoliko pitanja vezanih uz ovaj rijetko viđeni fenomen, jer inače direktorska mjesta na javnim funkcijama nisu nešto što je neupražnjeno.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prvo, jer uvijek ima dovoljno zainteresiranih kandidata, a drugi je razlog što čelnici općina, gradova i županija brže-bolje požure na to mjesto staviti osobu za koju smatraju da bi radila posao u smjeru u kojem, u ovom slučaju županijski turizam, treba ići.

Još je čudnije da Turističko vijeće, kojem je na čelu župan Darko Koren, od 2018. do danas nije raspisalo natječaj za ravnateljicu ili ravnatelja turističke zajednice. Postavlja se razumno pitanje: znači li to da županu Korenu razvoj turizma u županiji nije važan ili pak ne želi riskirati da mu na mjesto ravnatelja dođe netko tko mu nije po volji?   

Sadašnja pomoćnica ravnatelja Kristina Sočev, koje je vjerojatno bila zamišljena kao Mihevcova nasljednica, nema uvjete za mjesto ravnateljice niti po novom pravilniku, koji su pojedini čelnici lokalnih turističkih zajednica kritizirali kao preblag. Kako doznajemo, Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma ublažili su uvjete natječaja jer u razvijenim turističkim središtima svatko, kada koji je imao kvalifikacije po starom pravilniku, našao je posao u privatnom sektoru za mnogo veću plaću. Upravo zbog toga sniženi su i kriteriji za izbor čelnih ljudi turističkih zajednica.

Kriteriji natječaja

No, što se tiče regionalnih turističkih zajednica, a tu spada i županijska Turistička zajednica, između ostalog, ostaje uvjet da ravnatelj mora završiti diplomski studij, što znači titulu magistra struke, no prema potpisu koji nam je poslala Kristina Sočev na naš novinarski upit, ona je završila preddiplomski studij ekonomije (bacc.oec.). Tako zasad ispada iz utrke za ravnatelja.

Na natječaj se naravno mogu javiti svi, a teško bi bilo objasniti da se odbije kandidat koji zadovoljava sve uvjete natječaja, pa i netko od ravnatelja turističkih zajednica gradova u županiji.  Mario Fuček iz Đurđevca, Renato Labazan iz Koprivnice i Olinka Gjigaš iz Križevaca imaju te kvalifikacije.

Darko Koren i bivši direktor Zdravko Mihevc

Pitali smo i Koprivničko-križevačku županiju, točnije župana Darka Korena, o razlozima zašto se nije raspisao natječaj za ravnatelja Turističke zajednice, a odgovorila nam je njegova pročelnica Melita Ivančić.

–  Sukladno odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Turističku zajednicu KKŽ do izbora direktora zastupa predsjednik što je slučaj na području naše županije, kao i nekih susjednih županija (npr. Krapinsko – zagorske županije) – odgovorila je na naš upit o razlozima neraspisivanja natječaja Melita Ivančić, pročelnica Ureda župana te dodala da, uzimajući u obzir protekle dvije pandemijske godine i smanjene aktivnosti (ograničenje javnih okupljanja, lockdown itd…), Turistička zajednica u potpunosti je ispunjavala svoj planirani Program rada, te nije bilo potrebe za raspisivanjem i zapošljavanjem još jedne osobe. 

– Zahvaljujući smanjenim rashodima za zaposlene, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije raspisala je prošle godine Javni poziv za unapređenje kvalitete smještajnih kapaciteta na području naše županije za koji je osigurala 400.000 kuna (nisu sredstva iz Proračuna Koprivničko-križevačke županije). Sustavu turističkih zajednica na području županije kroz dva Javna poziva raspodijeljeno je 250.000 kuna, Financiranje razvoja novih turističkih proizvoda 70.000 kuna, te su povećane promotivne aktivnosti – navela je pročelnica Ivančić te dodala da će sukladno odredbama navedenog Zakona biti raspisan i javni natječaj za izbor direktora Turističke zajednice županije u zakonskom roku, a do izbora direktora predsjednik zastupa Turističku zajednicu.

Nepovoljne brojke

S ovim podacima, a i samim odgovorom, vidljivo je da je i aktivnost turističke zajednice u smislu proizvodnje novih turističkih sadržaja u bitnoj mjeri, istini za volju, ne u potpunosti, samo redistribucija novca, bilo iz županijskog ili proračuna same Zajednice. No, ako gledamo najvažniji aspekt turizma, dolazak, tu je naša županija u nepovoljnom položaju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, Koprivničko-križevačka je županija u za hrvatski turizam rekordnoj 2019. godini zabilježila 18.924 noćenja, dok je susjedna Varaždinska županija  zabilježila 81.284 noćenja, a Međimurska 81.924 noćenja, s tim da su potonje dvije županije kroz godine bilježile ubrzan rast dolazaka, dok je Koprivničko-križevačka doživjela stagnaciju. Stanje je to za koje ne treba izričito kriviti Turističku zajednicu, ali činjenica je da turizam u našoj županiji stagnira, a podatak da turistička Zajednica nema čelnog čovjeka zasigurno ne pomaže.     

Umoran župan?

Predsjednik županijske organizacije SDP-a i jedan od najaktivnijih županijskih skupštinara Tomislav Golubić smatra da ovakva situacija ukazuje na nekoliko detalja, a da odgovornost leži na županu Darko Korenu.

– Prvo, meni se čini da je župan umoran i bez volje pa je možda zaboravio raspisati natječaj za čelnog čovjeka Turističke zajednice i to već četiri godine. Sada neću raspravljati radi li gospođa Sočev dobro ili ne, ali činjenica je da po regulativi mjesto ravnatelja županijske Turističke zajednice postoji i da ta regulativa nije bezveze zapisana. Ne znam zadovoljava li gospođa Sočev kriterije za ravnateljicu, ali mi se čini da bi natječaj već bio raspisan da ih zadovoljava – naveo je Tomislav Golubić i napomenuo da imamo sreće što u našoj županiji postoje dobre lokalne turističke zajednice koje provode svoje projekte, a da je posao županijske organizacije to sve ujediniti u sveobuhvatnu ponudu.

– Prvenstveno mislim da je tu odgovoran župan Darko Koren, koji je i ovime pokazao da mu nedostaje energije i kakav mu je odnos prema turizmu u našoj županija koja itekako ima što za ponuditi – zaključio je Golubić.

FOTO Podravski list

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI