Ubodi komaraca i ježinaca – velik problem za malene

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ljeto je kada mnogobrojni roditelji s djecom odlaze na more. Dječja koža vrlo je osjetljiva tijekom ljeta pa su i različite kožne promjene učestalije. Zbog visokih temperatura i znojenja u malene djece i beba češće nastaje crvenilo na pregibima kože pogotovo u djece koje nose pelene, a uslijed znojenja može nastati i sitan crvenkasti osip, pogotovo ako dijete ne nosi laganiju odjeću. Ubodi komaraca vrlo su česti tijekom ljeta. Pojedina djeca jako reagiraju na ubode, pa nastaje crveni plik ili oteklina na mjestu uboda praćena jakim svrbežom.

U sprječavanju uboda pomažu različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog porijekla ili prirodnog (eterična ulja ili biljke). U djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena losiona s zaštitnim faktorima od sunca i repelenta jer su učestalije alergije iako su na tržištu sve više zastupljeni proizvodi koji su ujedno proizvodi za zaštitu od sunca i repelenti, no uvijek moraju biti namijenjeni baš za dječju kožu. Protiv komaraca pomažu i specijalne narukvice čijim se nošenjem izbjegavaju  ubodi komaraca. Osim problema s komarcima, vrlo su česte i opekline od meduza. Nastaju tijekom plivanja u moru kada se osjeti naglo pečenje i bol na koži. Meduza na opečenom mjestu ostavlja svoje lovke koje je potrebno maknuti – pa je potrebno učiniti nešto poput površinskog pilinga kože – pomiješati pijesak i morsku vodu i staviti na opečeno mjesto. Opečeno mjesto može se sastrugati oštrim predmetom kako bi se uklonile lovke koje peku kožu. Nakon toga se može ponovno nanijeti ocat.

Kroz nekoliko dana se opečeno mjesto može mazati kremom koja sadrži kortikosteroid ili biljnim pripravkom koji u obliku losiona ili gela koji sadrži otopinu kamilice, nevena, alfa bisabolola i aluminij acetotartarat. Ako su nastali mjehurići i jako oticanje kože svakako se preporučuje dijete odvesti liječniku na pregled. U djece su tijekom ljeta česti i ubodi ježinaca. Kako je bodlja crne boje lagano se uočava, a radi bolnosti na stopalu dijete teže hoda. Ako roditelj ne uspijeva pincetom izvući bodlju, svakako je bolje potražiti liječničku pomoć kako ne bi došlo do bakterijske infekcije. Opekotine od sunca nisu na sreću česte u djece jer roditelji sve više obraćaju pozornost na pametno sunčanje. Za djecu je najbolje izbjegavati sunčanje i kupanje u sredini dana, pa se preporučuje kupanje ujutro i kasnije poslijepodne uz nanošenje preparata sa visokim zaštitnim faktorom i nošenje kape, šešira, majica i naočala sa UV zaštitom.

U slučaju opeklina, liječnički pregled je potreban ako se radi o dojenčetu ili malom djetetu, ako opeklina zahvaća veću površinu tijela, ako je tjelesna temperatura viša od 38C, ako su prisutni drugi simptomi (glavobolja, klonulost, povraćanje) i ako na koži pored crvenila ima i mjehurića.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI