UČENICA U ŠOKU Ana (15): Kad sam počela dobivati poruke od nepoznatih muškaraca za druženje, znala sam tko stoji iza toga

Malodobna Ana na sudu je svjedočila kako se dosta družila s bratićem te se prema njoj ponašao zaštitnički, pratio ju je putem raznih aplikacija, a i fizički, pa ga se njezino društvo bojalo


Autor: podravski.hr — 20.09.2018. / 11:55 Crna kronika

Ilustracija / Lažni profil bratić joj je otvorio i na mreži Badoo

Ivan (26) osuđen je na 11 mjeseci zatvora jer je svojoj sestrični Ani (15) neovlašteno skinuo fotografije s Facebooka te na njezino ime otvorio više profila na društvenim mrežama Twoo, Badoo i Jaumo koje se koriste za upoznavanje i dogovaranje spojeva.
Kad ga je Ana otkrila, zaprijetio je da će je ubiti ako ga prijavi poslavši joj putem Vibera poruku sljedećeg sadržaja: “Ja ti velim, nek ja zbog toga dobim tri godine rešta, onda te bum s golim rukama zadavil. Ak nem ja ima ko, bez brige”. Presudom Općinskog suda u Varaždinu kazna zatvora zamijenjena mu je radom za opće dobro.
Malodobna Ana na sudu je svjedočila kako se dosta družila s bratićem te se prema njoj ponašao zaštitnički, pratio ju je putem raznih aplikacija, a i fizički, pa ga se njezino društvo bojalo.
– Zbog toga sam ga blokirala, ali mi se javljao s drugog broja, čak i pod drugim imenom. Jednog dana, dok sam bila u školi, preko Vibera, a potom i WhatsAppa počeli su mi se javljati nepoznati muškarci između 30 i 40 godina, da sam im ostavila poruku da mi se jave na taj broj. To je trajalo cijeli dan, pa sam sve ispričala mami i zajedno smo otišle na policiju. Nakon toga mi je bratić poslao poruku da ako završi u zatvoru tri godine da će me zadaviti. Bojim ga se, znam u kakvom se društvu kreće, jedan od njegovih prijatelja bio je u zatvoru kao maloljetnik, on je stvarno u stanju nešto grdo napraviti – ispričala je Ana pred stukinjom.

Otegotna okolnost za Ivana bile su i tri pravomoćne presude protiv njega za kaznena djela izazivanja teške prometne nesreće te teških krađa. U sve tri osuđen je uvjetno. I nakon četvrte presude neće u zatvor, već na rad za opće dobro

Ivan je pak u cijelosti priznao sva kaznena djela koja mu se stavljaju na teret ne dovodeći u sumnju niti jednu tvrdnju iz Anina iskaza, što mu je na koncu bila olakotna okolnost prilikom izricanja presude.
– Optuženik je tijekom ožujka 2017. godine, bez znanja i privole malodobne djevojke, nakon što je prethodno s Facebook profila pribavio njene fotografije, na internetskim aplikacijama Twoo, Jaumo i Badoo, koristeći njezino ime, fotografije i broj mobitela izradio lažne profile. Dakle, protivno uvjetima određenim u zakonu koristio osobne podatke fizičke osobe, a kazneno djelo je počinjeno prema djetetu, te je počinio kazneno djelo protiv privatnosti – nedozvoljena uporaba osobnih podataka. Isto tako je utvrđeno da je optuženik tijekom travnja 2017. godine, u cilju zastrašivanja malodobne oštećenice, sa svog mobitela putem aplikacije Viber imenovanoj na njezin mobitel poslao poruku prijetećeg sadržaja: “Ja ti velim nek ja zbog toga dobim 3 god rešta onda te bum s golim rukama zadavil ak nem ja ima ko bez brige”, a što je kod malodobne izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i sigurnost. Dakle, drugome ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti, a kazneno djelo je počinjeno prema djetetu, te je time počinio kazneno djelo protiv osobne slobode, prijetnja – navodi se u obrazloženju presude.
Otegotna okolnost za Ivana bile su i tri pravomoćne presude protiv njega za kaznena djela izazivanja teške prometne nesreće te teških krađa. U sve tri osuđen je uvjetno. I nakon četvrte presude neće u zatvor, već na rad za opće dobro u trajanju od 660 sati, što je u prosjeku 83 radna dana s punom satnicom. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA