Učili oslikavati pisanice

U organizaciji Turističke zajednice područja Središnja Podravina i u domaćinstvu Udruge žena Delovi i KUD-a Delovi, u delovskom društvenom domu u nedjelju je održana pomalo neobična radionica za adventsko vrijeme, radionica ukrašavanja pisanica. Prema riječima organizatora, radionica je uključivala stručno predavanje o tehnikama oslikavanja i tradiciji oslikavanja specifičnoj za naše područje koje je održala Vesna Peršić Kovač uime Muzeja grada Koprivnice, dok je kroz proces samog ukrašavanja pisanica u tri tehnike: voskom, struganjem i sitinom, sudionike vodio Josip Cugovčan, nositelj nematerijalnog kulturnog dobra oslikavanja pisanica iz Podravskih Sesveta.

– Prigodnim riječima sudionicima radionice obratio se i načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek Brčo istaknuvši da Delovi njeguju običaj Matkanja kao star običaj razmjene uskrsnih ukrašenih jaja – pisanica među prijateljicama koje tako postaju matke ili doživotne prijateljice. Tako ova radionica ukrašavanja pisanica svakako pridonosi da se taj običaj sačuva i prenese na mlađe naraštaje – poručili su iz Općine Novigrad Podravski.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI