Ucjenjivao mladića da će po selu lijepiti fotke i roditeljima reći da je “peder”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nesvakidašnji slučaj iznude rješavao je nedavno koprivnički Općinski sud. Mladić iz križevačkog kraja proglašen je krivim da je od maloljetnika kojeg poznaje iznudio gotovo 10.000 kuna pod prijetnjom da će po općini u kojoj živi polijepiti kompromitirajuće fotografije na kojima otkriva njegovu homoseksualnu orijentaciju.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Citirajući svjedoka pored kojeg je sredinom 2008. godine nazvao oštećenog, rekao mu je da će svima dati do znanja da su on i još jedan mladić “pederi”.

– Znam gdje živiš, poznam ti i roditelje. Znam da posuđuješ novce mojem prijatelju. Prebit ću te i polomiti ti kosti – prijetio je na mobitel okrivljeni muškarac.

Tražio je mladića najprije 10.000, a zatim 6000 i 5000 kuna, nakon čega ga je nazvao i rekao da novac mora predati njegovu prijatelju.

Ovaj se uplašio zbog prijetnji i predao mu ukupno 9900 kuna. Novac je, kako se navodi u presudi, uzimao od roditelja, inače vlasnika veće farme i poljoprivrednog dobra u potkalničkom kraju. No, na kraju su sve otkrili policijski službenici koji su uhitili drskog iznuđivača koji je u pritvoru, odnosno istražnom zatvoru, boravio od uhićenja u veljači 2009. godine pa sve do svibnja te godine.

Sutkinja Lidija Vuljak mladića je kaznila s 10 mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Mora u roku od godine dana vratiti novac koji je iznudio zajedno sa zakonskom zateznom kamatom od 2008. godine kada se iznuda dogodila, a mora i podmiriti 5000 kuna sudskog paušalnog troška i gotovo 70.000 kuna troškova kaznenog postupka i troškove odvjetnika mladića kojem je prijetio.

Jedan je svjedok u svom iskazu naveo da je početkom srpnja 2008. godine bio u kafiću na benzinskoj postaju i kod sebe imao 300-400 kuna. Kada je to vidio okrivljenik, pitao ga je odakle mu novac. 

– Nakon pritiska rekao sam mu da mi je novac posudio oštećeni. Okrivljenik me je tražio broj telefona te ga je nazvao preda mnom i od njega tražio 10.000 kuna te mu govorio da će polijepiti slike da smo nas dvoje pederi – rekao je svjedok na sudu.

Okrivljeni muškarac branio se kako nije kriv i u svojoj obrani rekao kako poznaje tog dečka koji je susjed njegove žene i kum šogora i kako je u selu saznao da njegovu prijatelju koji je maloljetan daje veću količinu novca. Porekao je da ima bejzbolsku palicu i da s oštećenim mladićem nikada nije razgovarao.

– Kada su me uhitili, policajci su me natjerali da potpišem papire kojima se odričem prava na branitelja. Pet sati mi nisu dali ni čašu vode da popijem, a prepoznavanje glasa bilo je čisto nagađanje, jer sam ja jedini morao ponavljati 5-6 puta na telefon iz ureda u ured. Sa mnom su bila još četvorica muškaraca koji to nisu morali ponavljati – kazao je okrivljeni na sudu. No, ništa mu nije pomoglo. Kod njega je pronađena bejzbolska palica, zbog koje je prekršajno osuđen, što je sutkinji bilo dovoljno da se radi o bejzbolskoj palici kojom je kod jedne predaje novca zaprijetio oštećenom pokazavši mu je. Osim toga, u njegovu je mobitelu bio memoriran broj oštećenog, a i s prijateljem, s kojim je u dogovoru nazivao oštećenog, bio je u sporno vrijeme često u kontaktu.

– Bilo me je strah. Na telefon me zvao taj muškarac i govorio mi da će reći mojim roditeljima da smo (…) i ja pederi. Ja njega nikad nisam vidio, niti sam znao tko me zove – rekao je oštećeni mladić.

Po novac je dolazio dečko za kojeg mu je okrivljeni prijetio da će svima reći da su njih dvoje homoseksualci, a novac je kupio u društvu njemu poznatih, ali i nepoznatih osoba, a više je svjedoka iskazalo kako se okrivljeni često prijetio bejzbol palicom i govorio kako ‘ona rješava sve stvari’. Pronalaskom tog hladnog oružja bilo je ključno za sutkinju da ne povjeruje okrivljenom da priča istinu. Osim toga, njegov glas je prepoznao oštećeni prilikom prepoznavanja u policijskoj postaji premda on uopće nije znao tko ga zove. Osuđeni ucjenjivač neće u zatvor, no mora platiti ogromne troškove od kojih je najveća stavka od gotovo 25.000 kuna bila telekomunikacijsko vještačenje kao i njegovo obrazlaganje na raspravi. Presuda je nepravomoćna.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Danas u prometu budite ljubazni

Policijska uprava Koprivničko-križevačka danas provodi preventivnu akciju “Dan ljubaznosti u prometu”. To ukratko znači da će policija vozače bicikala i motornih vozila koji će poštivati

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI