UDAR PO DŽEPU Odvoz smeća uskoro skuplji čak 50 posto, građani negoduju zbog novih cijena

Na mjesečni račun utjecat će to jesu li građani sami spremni kompostirati biootpad ili će ga predavati Komunalnom poduzeću


Autor: podravski.hr — 20.11.2018. / 10:13 Aktualno

Odvoz smeća u Križevcima uskoro drastično skuplji

Komunalno poduzeće u Križevcima donijelo je novi cjenik za odvoz otpada te će on, prema riječima direktora Martina Kozjaka, na snagu stupiti čim se za to steknu tehničko-tehnološki uvjeti.
– To će se dogoditi nakon što građanima isporučimo spremnike za odvojeno skupljanje otpada, a za ulaganje smo aplicirali za potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kazao je Kozjak, ne navevši kad bi poskupljenje, koje donosi novi cjenik, moglo nastupiti.
Građani će sami odabrati volumen kante za miješani komunalni otpad, a mogu birati između 80, 120, 770 i 1100 litara. Također mogu uzeti bilo koju kombinaciju tih volumena. Na mjesečni račun utjecat će to jesu li sami spremni kompostirati biootpad ili će ga predavati Komunalnom poduzeću.
– Ako žele samostalno kompostirati, fiksni dio cijene za spremnik od 80 litara iznosi 51,42 kuna te 5,42 kuna po svakom pražnjenju kante, a za spremnik od 120 litara fiksni dio iznosi 58,76 kuna plus 8,14 kuna po pražnjenju – rekao je Kozjak.
Građani koji se neće odlučiti na vlastito kompostiranje, ili za to nemaju uvjete, plaćat će za kantu od 80 litara fiksni mjesečni dio računa od 57,29 kuna te 5,42 kune za svako pražnjenje kante, a za spremnik volumena od 120 litara fiksni dio iznosi 67,57 kn, a pražnjenje kante 8,14 kuna.
– Spremnici za miješani komunalni otpad označeni su barkod-naljepnicom, koja, s pomoću čitača na kamionu, identificira svako pražnjenje spremnika. Ako korisnik usluge ne preda spremnik na pražnjenje, varijabilni dio cijene neće mu se obračunati – rekao je Kozjak.
Koliko iznosi poskupljenje? Kućanstvo je za kantu od 80 litara dosad plaćalo 45,20 kuna mjesečno. Ako će samo kompostirati, sada će plaćati 62,26 kuna u slučaju odvoza dvaput mjesečno, što je 17,06 kuna više. U tom slučaju poskupljenje iznosi gotovo 38 posto.
Poskupljenje za kućanstvo s kantom od 80 litara koje će biootpad predavati Komunalnom iznosi oko 23 kune ili više od 50 posto. U otprilike sličnom postotku više račune mogu očekivati i korisnici koji će koristiti kante od 120 litara.
Osim cijena, mijenja se i dinamika odvoza otpada. Smeće se dosad odvozilo četiri puta mjesečno, a reciklabilni otpad jednom mjesečno. Ubuduće će se i miješani komunalni otpad i reciklabilni odvoziti po dvaput mjesečno, a uvodi se odvoz biootpada, također dvaput mjesečno.
Novi cjenik već je kritizirao bivši gradonačelnik Branko Hrg, čiji je HDS oporba aktualnoj vlasti Marija Rajna.
– Gradovi koji imaju problem da nemaju svoja odlagališta nisu toliko poskupljivali cijenu odvoza otpada. Pokrivaju li se tu troškovi žestokog zapošljavanja u Komunalnom poduzeću? U svakom slučaju, poskupljenje je neopravdano, a nije ni jasno prezentirano građanima te si oni sami moraju računati koliko će im biti veći računi – kazao je Hrg. (hš)
FOTO: ARHIVA