Udišemo li ‘zdravo’? Kvalitetu zraka možete provjeriti u centru grada, ali…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon što su u posljednjih nekoliko tjedana mjerne postaje koje mjere kvalitetu zraka u Zagrebu pokazivale loše ili pak jako loše uvjete i kvalitetu zraka u hrvatskoj metropoli, istražili smo ima li naša županija ili koji od gradova službenu mjernu postaju. Ispostavilo se – nema.

Kako su nam rekli u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, oni takvu postaju nemaju, a i prilično je skupa. Kažu, košta oko milijun kuna. Natuknuli su i da je Grad Koprivnica prije nekog vremena bio zainteresiran za kupnju takve postaje, no do danas se taj projekt nije realizirao. No, u Koprivnici u Ulici hrvatske državnosti postoji jedna takva stanica u sklopu infokioska koja pokazuje kvalitetu zraka, no nije uvrštena u Državnu mrežu za trajno praćenje kvalitete zraka koja trenutno obuhvaća 22 uspostavljene mjerne postaje za praćenje kvalitete.

-Ukupno 11 postaja smješteno je u naseljima i industrijskim područjima, tri u Zagrebu, dvije u Slavonskom Brodu te po jedna u Rijeci, Kutini, Osijeku, Sisku, Varaždinu i Karlovcu, a 11 postaja smješteno je u ruralnim i zaštićenim područjima. Rezultati mjerenja kvalitete zraka s takvih mjernih postaja uspostavljenih na području Republike Hrvatske kontinuirano se dostavljaju u bazu „Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj“ i objavljuju svakog sata na internetskim stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu – stoji na internetskim stranicama Središnjeg državnog portala.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI