Udruga Obitelji Tri plus: Demografske mjere dobre, ali nedostatne

Podravski list profile

ZAGREB, 11. svibnja 2019. (Hina) – Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji Tri plus) u subotu je poduprla mjere Ministarstva za demografiju u okviru Nacionalne demografske strategije revitalizacije Republike Hrvatske, no ocijenila je da su nedostatne i da je vrijeme da se u izradu strategije uključe i obitelji s troje ili više djece.

“U kreiranju mjera trebali bi sudjelovati i oni koji izravno doprinose prirodnom prirastu Republike Hrvatske”, priopćili su iz Obitelji Tri plus i istaknuli kako su mnoge najavljene mjere dobrodošle poput povećanja naknada za drugih šest mjeseci korištenja roditeljskog dopusta ili uvođenje dopusta za očeve, ali da demografskom problemu Hrvatske treba pristupiti sustavnije. 

“Jednokratne ili jednogodišnje naknade neće doprinijeti povećanju broja djece, već će to učiniti samo sigurnost i svijest pojedinca da država prati i pomaže obiteljima na svim razinama. Tu prije svega mislimo na korjenitu promjenu porezne politike u korist obitelji s troje ili više djece, ali i na razne subvencije koje su potrebne obiteljima s više djece, poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila, stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji i slično”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Ivan Malbašić.

Iz Obitelji Tri plus smatraju da bi jedna od važnijih mjera trebala biti delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna za treće i četvrto dijete. Ta je mjera sada vezana uz imovinski cenzus pa se, kako kažu, zapravo niti ne može nazvati pronatalitetnom, već socijalnom jer sva rođena djeca nemaju jednak status.

Smatraju i da je u cijeloj Hrvatskoj neophodno omogućiti roditeljima s troje ili više djece status roditelja odgojitelja, prema modelu koji provodi Grad Zagreb.

Također podsjećaju da prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 112.830 obitelji s troje ili više djece, dok 319.658 obitelji ima dvoje djece, a njih 435.192 samo jedno dijete.

Udruga Obitelji Tri plus je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, a nastala je na inicijativu roditelja iz velikih obitelji. Najveću je pozornost Udruga privukla Obiteljskom karticom s popustima i posebnim pogodnostima za 3plus obitelji koji njihovu svakodnevicu s brojnim financijskim i logističkim izazovima čine jednostavnijom.

(Hina) pp/xbdj ybdj

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti