Uginula ženka rijetke vrste kornjače

Podravski list profile

PEKING, 15. travnja 2019. (Hina) – Divovska mekooklopna kornjača Rafetus swinhoei (Yangtze giant softshell), jedna od najrjeđih na svijetu, uginula je u kineskome zoološkom vrtu pa su sada na svijetu ostale samo tri kornjače te vrste, piše BBC. 

U zoološkom vrtu u Suzhou u kojemu je živjela ženka čuva se i mužjak te rijetke vrste. Preostale dvije životinje žive u Vijetnamu, no nije poznato kojeg su spola.

Lokalne vlasti priopćile su da je kornjača uginula u subotu poslijepodne. 

List People’s Daily piše da je kornjača bila stara više od 90 godina te da je nedugo prije uginuća podvrgnuta petome pokušaju umjetne oplodnje. 

Veterinarskim pregledom prije postupka je ustanovljeno da je kornjača dobra zdravlja te se činilo da proces umjetne oplodnje protječe glatko, no životinja je uginula idući dan.

Oplodnjom su pokušavali produljiti život ove vrste s obzirom na to da je kritično ugrožena zbog pretjeranog lova i uništavanja njezina prirodnog staništa. 

Biolozi istražuju uzrok njezine smrti, zbog čega su za potrebe budućih istraživanja uzeli tkivo jajnika. 

Ova vrsta kornjača potječe iz Kine, a prirodna staništa su joj rijeka Yangtze i jezero Taihu.

(Hina) xmh ymh

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti