Ugostitelji očajni: “Svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu.”

U emisiji HRT-a U mreži Prvog govorili su pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš, načelnik Stožera istarske županije Dino Kozlevac, predsjednik atletskog saveza Ivan Veštić i ugostitelj Dražen Biljan.

Teme su bile popuštanje mjera i epidemiološka situacija.

U uvodnom dijelu emisije Bubaš je istaknula kako je epidemiološka situacija bolja, ali kako ona još nije sjajna te je dodala kako mjere treba postupno uvoditi, ali i postupno ukidati. Rekla je kako ne zna koje mjere će prve popustiti jer se o tome još pomno promišlja, piše index.hr.

Rekla je kako je teško svima udovoljiti no kako nam na prvom jestu mora biti javnozdravstveni interes. Dodala je da se što više trebaju očuvati ekonomske aktivnosti, obrazovanje, ali i javnozdravstveni interes očuvanja zdravstvenog sustava mora očuvati svoje kapacitete i pružiti zdravstvenu uslugu svima koji je trebaju onda kada je trebaju.

Na pitanje u kojem će se segmentu najprije ublažiti mjere, rekla je da je to teško izabrati i da ne zna koji sektor će biti prvi.

Biljan smatra da sve sektore u ugostiteljstvu treba izjednačiti, ali “kava za van su mrvice za njihovo preživljavanje”. Tražili su mogućnost dostave, ali to je manje od 3 posto prihoda, što im neće pomoći gotovo ni u čemu. Govorio je o posljedicama lockdowna, kaže da su ugostitelji na podu i nemaju nikoga da ih podigne i pomogne.

Najavljeno je da bi djeca ponovo mogla krenuti na treninge te da bi se mogle otvoriti teretane. Veštić je rekao da ove mjere ostavljaju dugoročne posljedice – sportski klubovi mjesecima gube djecu. Nakon prvog lockdowna trebalo je šest mjeseci da u njegovom klubu bude jednak broj članova i da se djeca vrate. Smatra da pojedine sportske klubove nije trebalo ni zatvarati – posebice one na otvorenom i gdje djeca nisu u kontaktu.

Mnogi klubovi žale se na nejednake tretmane. Veštić je rekao da su mjere bile selektivne, čak i lobističke.

Načelnik Stožera Istarske županije Dino Kozlevac tražio je dopuštenje za rad teretana i sportskih klubova te je zadovoljan najavom da će se to i ostvariti. napominje da su, bez obzira na to što već pet tjedana pada broj zaraženih, oni i dalje oprezni i prate epidemiološku situaciju. Procijenili su, dodaje, da sportske centre i pojedinačne sportove mogu dopustiti. Očekuje da struka nađe rješenje i da će od 1. veljače ta mjera biti donesena. U Istarskoj županiji maturanti do kraja siječnja imaju online nastavu pa će prekosutra odlučiti što i kako dalje jer ne žele ugroziti trenutno dobru epidemiološku situaciju.

Na pitanje koliko dugo kafići mogu izdržati Biljan kaže da su oni gotovi i da žele što prije početi raditi. Po službenim podacima, 1098 kafića je zatvoreno od početka pandemije. Čeka ih, rekao je, dugotrajan povratak gostiju. Skeptični su i smatraju da će proći mnogo vremena da se vrate. Sve ugostitelje treba, rekao je Biljan, otvoriti u isto vrijeme, nije ih dobro dijeliti.

U Italiji već danima traju prosvjedi ugostitelja pod sloganom “Otvorit ću”. Biljan kaže da su i oni vrlo blizu toga jer su spremni za rad.

“Maksimalno smo poštivali mjere dogovorene sa Stožerom. Smatram da je velika većina ugostiteljskih objekata sigurno mjesto za goste. Tu smo da maksimalno poštujemo mjere, u dogovoru sa Stožerom. Spremni smo početi raditi čim prije, ljudi su na izmaku snaga, računi su prazni, svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo i o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu”, rekao je Biljan.

“Nismo otok unutar Europe, moramo pratiti situaciju u okruženju”, rekla je Bubaš. Dodala je da treba gledati i iskustva drugih zemalja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI