UHITIO GA RAFAEL BOBAN Sahranjen Koprivničanac koji je preživio strahote logora Jasenovca

Posmrtno slovo nad njegovim odrom održao je poznati koprivnički novinar Goran Litvan


Autor: podravski.hr — 05.12.2017. / 15:02 Aktualno

Rodbina i prijatelji na posljednjem ispraćaju (na maloj fotografiji - Josip Herceg)

Danas je na koprivničkom Gradskom groblju održan posljednji ispraćaj Josipa Hercega, jednoga od rijetkih Koprivničanaca koji su preživjeli strahote ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca.
Kao 15-godišnjeg gimnazijalca u ožujku 1944. godine dao ga je uhititi tadašnji ustaški zapovjednik Koprivnice Rafael Boban pod optužbom da je sudjelovao u osnivanju gradskog SKOJ-a (Saveza komunističke omladine Jugoslavije). Tri mjeseca mučen je u zatvoru u Koprivnici, nakon čega je sa skupinom uhićenih koprivničkih gimnazijalaca poslan na sužanjstvo u Jasenovac. Samo troje ih je živih dočekalo oslobođenje, a među njima je bio i Herceg.

Na sahrani su bili bivši saborski zastupnik Stjepan Henezi (SDP) i aktualni čelnik Gradskog vijeća Koprivnice Ivan Pal (HSS)

Nakon rata postaje inženjerom tehničke struke te glavninu radnog vijeka provodi u Zagrebu. Posmrtno slovo nad njegovom rakom održao je poznati koprivnički novinar Goran Litvan, a na pogrebu su, među ostalima, bili šef Gradskoga vijeća Ivan Pal, bivši saborski zastupnik Stjepan Henezi i legenda koprivničkog sporta Vinko Zember. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF