Ukidaju se trošarine za male proizvođače rakije

Dobre vijesti za tradicionalne proizvođače rakije: Vlada će ukinuti trošarine za male proizvođače jakih alkoholnih pića. Pod male proizvođače misli se na one koji proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe. Prijedlozi su to novih izmjena i dopuna Zakona o trošarinama koje je objavilo Ministarstvo financija.

Dosad su građani koji su posjedovali kotao morali biti upisani u Registar trošarinskih obveza, kao i plaćati trošarine ovisno o zapremnini kotla.

Od plaćanja trošarina bili bi i oslobođeni i oni proizvođači alkohola koji se koristi u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda, kao i u proizvodnji dodataka prehrani.

No, veliki proizvođači će i dalje morati plaćati, i to 30 kuna za litru apsolutnog alkohola oni koji proizvode do 10.000 litara rakije i 60 kuna za one koji proizvode više. No, problem za veće proizvođače rakije i dalje nisu trošarine koliko pozicioniranje rakije na tržištu, kao što je to, primjerice, s vinom.

FOTO: Nikola Volf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI