Ukinuta presuda Đorđu koji je u koprivničkom Domu brutalno premlatio cimera

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je žalbu državnog odvjetništva i ukinuo presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom je Đorđe Vukmanović (72) nepravomoćnom presudom proglašen krivim zbog teškog premlaćivanja korisnika koprivničkog Doma za starije i nemoćne Stjepana Glavice (86) koje se dogodilo u listopadu 2017. godine.

Vukmanoviću je izrečena godina dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od pet godina. Općinsko državno odvjetništvo nezadovoljno uvjetnom osudom uložilo je žalbu koju je Županijski sud prihvatio. Žalio se preko svojeg odvjetnika Đorđe Vukmanović, no viši je sud žalbu ocijenio bespredmetnom.

Stjepan Glavica teško je premlaćen

Kako smo izvijestili odmah nakon napada, Stjepana, tada 83-godišnjaka i stopostotnog invalida, u sobi Doma za starije i nemoćne oko 22 sata krvavo je pretukao cimer Đorđe. Udario ga je drvenim štapom, a zatim šakama i nogama. Povod napadu bio je krajnje banalan.

Stjepan je svom novom cimeru koji se doselio u njegovu sobu prije samo tri tjedna jednostavno prigovorio zbog duhanskim dimom zadimljene sobe. Zauzvrat je dobio 20-ak šavova po glavi i udarce u rebra, bubrege i glavu od kojih mu je napukla nosna kost. Nakon napada, Stjepan je zapomagao, a djelatnici Doma za starije brzo su reagirali. Pozvali su hitnu pomoć, a teško pretučeni i okrvavljeni Stjepan prebačen je u bolnicu. Nakon prihvata na Hitnoj, gdje su mu liječnici zašili najmanje dvadeset šavova zbog brojnih ozljeda i puknuća nosne kosti, srećom bez pomaka, prebačen je na Odjel traumatologije koprivničke bolnice gdje je zadržan na liječenju.

– Odmah kada je Đorđe stigao u dom, vidio sam da me ne voli. Ne znam zbog čega mu se nisam svidio. Možda zato jer sam pobožan i idem stalno na misu, u kapelicu i crkvu. Napravio mu nisam ništa i uvijek sam bio ljubazan. Kod nas u sobu stalno je dolazila njegova Katica, žena s kojom je bio u braku, no nakon rastave su se ipak pomirili i ostali zajedno. Kada je došla, pili su kavu, a ona je pušila na balkonu iako se pušiti ne smije. To me smetalo, no držao sam to u sebi. Prema meni je bio bezobrazan i bahat, stalno je tražio da mu kažem kamo idem i što ću raditi. Iz svoje sobe odlazio sam samo u kapelicu i u crkvu – potreseno nam je ispričao Stjepan Glavica nakon napada.

– Kad sam se u subotu navečer vratio iz crkve, soba je bila zadimljena. Kako sam dugo trpio dim koji mi je smetao, prigovorio sam mu da cijelu noć neću moći razluftati sobu. Otišao sam u kupaonicu, a kad sam se vratio, vidio sam da je jako ljut. Uzeo je štap i počeo me tući. Vikao sam nekoliko puta upomoć. Moj drveni štap cijeli je potrgao na meni. Nakon toga je skakao po meni i ritao me. Prijetio mi je, psovao mater i vikao: “Đorđe zna gdje treba tući, Đorđe zna kako te treba tući”. To je ponovio nekoliko puta dok me mlatio. Rekao mi je i ‘doći ću ja do tvoje crkve i tamo ću te tući’ – potresen je bio Stjepan Glavica.

– Hitna pomoć stigla je u zadnji tren, tijelo mi je klonulo, više nisam mogao trpjeti udarce. Đorđe je još bio u sobi kad je hitna došla po mene. Netko ga je tada zgrabio i izbacio, no on je još pokušavao ući u sobu kako bi me dohvatio. Na balkonu je bilo barem pola litre moje krvi, a u bolnici, kada su me prihvatili, rekli su mi da nikada nisu vidjeli tako nešto. Bio sam krvav kao svinjče na klanju. Počistili su me, oprali, zašili šavove i prebacili na odjel – ispričao je nakon napada napadnuti Stjepan.

Tužitelji su u žalbi naveli kako se Općinski sud bitno ogriješio o odredbe kaznenog postupka zato što presuda ne sadrži razloge o činjenicama na kojima sud temelji svoju odluku, posebno zato što tužitelji smatraju kako bi se okrivljenom Đorđi trebala izreći bezuvjetna kazna zatvora. Okrivljeni je nesretnog Stjepana udarao njegovim vlastitim štapom ne pokazujući nimalo empatije i žaljenja, a nanio mu je barem dvadesetak udaraca.

Samo ta činjenica, tvrde tužitelji, dovoljan je razlog da se okrivljeniku dodatno ne ublaži kazna kako je učinjeno, a osim toga, u presudi nije niti obrazloženo koje su to posebno olakotne okolnosti. Činjenica je, tvrde tužitelji, kako neosuđivanost, loše zdravstveno stanje i to da je starija osoba, nisu dovoljni razlozi za izricanje blaže kazne od propisane zakonom.

Za to je kazneno djelo, upozoravaju tužitelji, propisana kazna od jedne do osam godina bezuvjetnog zatvora i smatraju kako bi se takva kazna trebala i izreći, a ne je ublažavati uvjetnom osudom kako je učinjeno presudom Općinskog suda. Napad na Stjepana Glavicu, zaključuju tužitelji, bio je bezrazložan i Đorđe bi nastavio tući Stjepana da ga u tome nisu spriječili djelatnici doma. To bi u konačnici rezultiralo i puno težim posljedicama.

– Sud nije otegotnim cijenio niti činjenicu da oštećenik ni na koji način nije uzvratio na napade optuženika koji mu je zadao barem dvadesetak udaraca, koja brojnost u sebi sadrži elemente iživljavanja i govori o silini napada, što sud ne uzima u obzir – navode tužitelji u žalbi.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Đurđevac: Prijetio poznaniku da će ga ubiti

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 41-godišnjak sa šireg đurđevačkog područja prijetio riječima poznaniku, oštećenom 62-godišnjaku da će ugroziti njegov život. -Zbog sumnje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI