UKINUTA PRESUDA Još se ne zna tko je Belupovoj menadžerici ukrao nakit milijunske vrijednosti

Presuda je ukinuta, suđenje kreće ispočetka


Autor: podravski.hr — 24.01.2018. / 7:06 Aktualno

Bareza sa skupocjenom ogrlicom od 150 bisera u četiri niza

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom je na godinu dana zatvora zbog pljačke u kući Belupove menadžerice Mare Bareze (danas pokojne) u Koprivnici osuđen Enrico Đorđević (45) zvan Ringo iz Svetog Ivana Žabna kod Križevaca. Njegovu pomagaču, tada 17-godišnjem nećaku, suđeno je zbog istog djela u Slavonskom Brodu, ali on je tamo oslobođen. Dvojica Enricovih malodobnih sinova od 13 i 16 godina, koji su nakit prema ukinutoj presudi iznijeli iz kuće, imali su zbog godina starosti poseban pravosudni tretman.
Navodnim pljačkašima koje se tereti da su potkraj ožujka 2014. usred bijela dana iz vile Belupove menadžerice i žene kontroverznog života Mare Bareze odnijeli nakit i umjetnine goleme vrijednosti sudit će se ponovo. Županijski sud presudu je ukinuo zbog brojnih nelogičnosti u presudi, poput iskaza svjedoka koji su taj dan vidjeli osobe kako iz kuće iznose nakit, ali niti jedan tijekom ročišta nije mogao potvrditi da su vidjeli baš Đorđevića. Osim toga, nema telekomunikacijskog vještačenja kojim bi se dokazalo da je tog dana Đorđević mobitelom komunicirao s pljačkašima. Suđenje u Koprivnici počet će ispočetka.
U poništenoj presudi Općinskog suda detaljan je popis oko 300 komada ukradenog nakita. Navodi se, tako, kako su pljačkaši iz Barezine kuće, među ostalim, odnijeli: “biskupski prsten izrađen od platine s briljantima i ametistom, narukvicu od žutog zlata u obliku zmije s očima od rubina, ručno izrađenu narukvicu od 24-karatnog zlata s tirkizima (beduinski rad iz Kuvajta), ogrlicu, naušnice i privjesak od slonovače (ručni rad iz Afrike), ogrlicu, naušnice, narukvicu i prsten od srebra na emajlu (unikat iz Alžira), kopču od žutog zlata sa safirom i briljantima te takvu od bijelog zlata (antikviteti iz 18. stoljeća), ogrlicu, prsten, narukvicu i naušnice (antikvitetni tirkiz iz Kazahstana), ogrlicu od žutog zlata rasklopivu u četiri dijela s više od 150 bisera i isto toliko briljanata (antikvitet iz Rusije)”.
To je samo dio bogatstva milijunske vrijednosti koji je u samo nekoliko minuta nestao iz Barezine vile u Koprivnici. Premda su počinitelji brzo uhićeni, nakit nikad nije pronađen. No, nakon Barezine smrti sud nije mogao odlučivati o imovinsko-pravnom zahtjevu za nadoknadu štete jer je njezinom smrću prestala punomoć koju je dala odvjetnici. Dodatni je problem i to da Bareza nema izravnih nasljednika: bračnog druga, djecu, roditelje, braću ili sestre koji bi na sudu mogli zastupati njezina prava. Zbog toga je Enrico Đorđević, uz zatvor, bio kažnjen tek s 2000 kuna koje mora uplatiti u državni proračun.

Poznata koprivnička menadžerica i osoba kontroverznog života Mara Bareza preminula je preklani u siječnju

Bareza je nekoliko dana prije smrti svu svoju vrijednu imovinu oporučno ostavila Filipu Glavašu, sinu poznatog osječkog političara Branimira. No, Barezini dalji rođaci u međuvremenu su osporili njezinu usmeno danu oporuku na samrtničkoj postelji (pisana oporuka nestala je iz kuće), pa je taj slučaj i dalje na sudu.
Filip Glavaš možda bi kao zakonski nasljednik i mogao zatražiti nadoknadu štete zbog opljačkanoga nakita, ali on u formalno-pravnom smislu još nije naslijedio Barezinu imovinu.
Prema nepravomoćnoj presudi, Barezina vila opljačkana je 31. ožujka 2014. između 15.15 i 15.35 sati. Enrico i njegov najmlađi sin bili su u automobilu, a u kuću su s terase na stražnjoj strani ušli nećak i stariji sin, navodilo se u ukinutoj presudi. No, svjedoci koji su vidjeli osobe kako izlaze iz kuće nisu mogli potvrditi da je itko bio u automobilu koji ih je navodno čekao.
Mara Bareza na suđenju je svjedočila kako je tog dana na katu kuće s južne strane na spavaćoj sobi ostavila otvorenu staklenu stijenu. O pljački ju je vrlo brzo telefonski obavijestila policija.
– Imam postavljen alarmni sustav u kući, ali ga zabunom tog dana nisam uključila. U kuću su mi ušli tako da su dvije stolice vrtne garniture stavili jednu na drugu i popeli se. Nakit su stavili u dvije jastučnice koje su bile na krevetu te u cijeli šlifer. Osim nakita, dakle, uzeli su mi dvije jastučnice i šlifer marke Joop te jedan pokrivač od sirove svile ukupne vrijednosti oko 8000 kuna – ispričala je Bareza.
Procijenila je kako je ostala bez nakita vrijednog blizu milijun kuna. No, s obzirom na impozantan popis blaga u kojem se spominje najrjeđe drago kamenje, unikati sa svih strana svijeta, nakit star 300-tinjak godina, niske najvrjednijih bisera – teško se oteti dojmu da je plijen bezobzirnih pljačkaša vrijedio mnogo više.
Jedan je svjedok u to vrijeme primijetio dvije muške osobe kako trče s “gomilom stvari u plahtama koje zveckaju”. Bilo mu je sumnjivo pa je zapisao registarski broj automobila u koji su ušli te odmah sve dojavio policiji. Ispostavilo se kako je vlasnik automobila Enrico Đorđević iz Sv. Ivana Žabna koji je već osuđivan na sudu u Bjelovaru.
Kasnije je sve išlo kao na pokretnoj traci. Pregledavanje nadzornih kamera, ispis poziva s mobitela, izjave svih očevidaca i prvih susjeda. činilo se kako su krivci brzo pronađeni. No, sad sve kreće od nule.
Desetljećima se u Koprivnici pričalo o Barezinoj kolekcionarskoj strasti prema nakitu koji je često pokazivala u javnosti. Znali su to i njezini moćni prijatelji i poznanici koje je stekla za života. No, očito su to znali i dečki s one strane zakona. Drugovala je s bogatim šeicima, utjecajnim biznismenima, političkom vrhuškom. Cijeli svijet obišla je za života barem dvaput. Mnogi su je obasipali skupim darovima, dio je i sama kupovala. Sad je cijeli taj brižljivo građen svijet blještavih plemenitih kovina i još plemenitijih kristala završio tko zna gdje. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF