UKINUTA PRESUDA Šefu županijskog SDP-a Mladenu Kešeru opet će se suditi za putne naloge

Podravski list profile
Ukoliko Općinski sud u godinu dana provede suđenje i donese nepravomoćnu presudu, Županijski sud bi također trebao odluku donijeti u roku odmah što je vrlo teško za vjerovati

Županijski sud u Varaždinu ukinuo je oslobađajući presudu koprivničkog Općinskog suda kojom su načelnik Kalnika i šef županijskog SDP-a Mladen Kešer te Marijan Kepa, bivši šef općinske turističke zajednice, oslobođeni krivnje da su krivotvorili 30-ak putnih naloga i nezakonito si isplatili 17.000 kuna.

Nakon što je dostavljen pisani opravak presude, tu nam je informaciju potvrdio sudac Darko Magdić iz Općinskog suda u Koprivnici.

– Usvojena je žalba Općinskog državnog odvjetništva te je presuda ukinuta, a predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak – kratko nam je prošli tjedan priopćio sudac Magdić.

Propisana kazna pet godina zatvora

Kešera je Državno odvjetništvo optužilo da je s Kepom, bivšim šefom općinske turističke zajednice, tijekom 2003. i 2004. godine krivotvorio ukupno 30-ak putnih naloga te da su nezakonito isplatili putne troškove i dnevnice u iznosu od 17.000 kuna. Kepa i Kešer teretili su se da su kao ondašnji čelnici Nadzornog odbora općinske turističke zajednice izdavali lažne naloge za službena putovanja u Split, Zagreb, Dubrovnik, Karlovac, Makarsku, Osijek, Sisak, Varaždin i druge gradove. Novac od tih naloga navodno su dobili Kepa, Kešer i jedna općinska službenica.

Tijekom godina dvaput su proglašeni krivima i jednom nevinima, ali bi viši sudovi to poništavali i vraćali suđenje na početak. Sada, kada je još jednom Županijski sud ukinuo presudu, predmetu ozbiljno prijeti i zastara.

Marijan Kepa

Kazneno djelo krivotvorenja službene isprave za koje se Kešer i Kepa terete, a za koje je propisana kazna zatvora do pet godina počinjeno je 2003. godine. Zakonski rok zastare iznosi 15 godina, no ako je u tom roku donesena bilo kakva nepravomoćna presuda, on se produljuje za još dvije godine. U ovom konkretnom slučaju, zastara će nastupiti nagodinu, dakle 2020. godine.

Ukoliko Općinski sud u godinu dana provede suđenje i donese nepravomoćnu presudu, Županijski sud bi također trebao odluku donijeti u roku odmah što je vrlo teško za vjerovati tako da bi okrivljeni Mladen Kešer i Marijan Kepa nakon 15 godina mogli biti potpuno oslobođeni svakog krimena.

U posljednjoj presudi Općinskog suda u Koprivnici razlog oslobađajućoj presudi leži u tome što je Državno odvjetništvo tijekom suđenja izmijenilo optužnicu u kojoj je sada navedeno da su i Kepa i Kešer tada postupali kao predsjednici nadzornog odbora Turističke zajednice Kalnika. Županijski sud drži kako je to samo po sebi proturječno, pa je isto stajalište zauzeo i Općinski sud.

Kalničke Uncutarije

– Samo jedna osoba, odnosno jedan okrivljenik može biti predsjednik nadzornog odbora. S obzirom na naprijed navedene proturječnosti, koje sud nije mogao mijenjati u smislu izmjene činjeničnog opisa optužnog akta jer bi time zadirao u identitet optužbe, odnosno prekoračio je, sud je obojicu okrivljenika oslobodio  optužbe – stoji u posljednjoj presudi Općinskog suda u Koprivnici.

No, i takvu je odluku nedavno ukinuo Županijski sud te naredio Općinskom da se ponovno bavi tim predmetom.
Kepa i Kešer su se tijekom posljednjeg suđenja vrlo aktivno branili. Kepa lažne putne naloge kojima je navodno isplaćena tadašanja općinska djelatnica opravdava time što su “njezini roditelji dali odojke, majka je radila štrukle za sve koji su nastupili na turističkoj manifestaciji Uncutarije”. Kalnički načelnik Mladen Kešer pak tvrdi kako Državno odvjetništvo nije dalo niti jedan dokaz kojim bi opovrgnulo njegova putovanja.

– Mislim i da me sutkinja koja je prije vodila ovaj kazneni postupak pogrešno razumjela kada je u zapisniku navedeno da je većina putovanja izvršena jer ja to nisam rekao. Ja sam rekao da su izvršena sva putovanja. Reći ću i ovo. Na nas su od početka vršeni pritisci od strane tadašnjeg državnog odvjetnika u Križevcima kod kojeg sam u više navrata bio na razgovorima te mi je govorio da priznam da nisam bio na putovanjima pa će me blaže kazniti. Govorio mi je da bi on i odustao od kaznenog progona ako bih ja zaposlio njegovu suprugu u Općini Kalnik, ali ona nije primljena jer nije imala stručne kvalifikacije – tvrdio je tijekom suđenja Kešer. Naveo je kako je u posjet turističkoj zajednici u Dubrovnik s njim išao Kepa, a tom prilikom su bili i na dodjeli nagrade Plavog cvijeta. Kada je državna tužiteljica tijekom rasprave Kešeru predočila njegov iskaz na ročištu iz rujna 2005. godine da u Dubrovnik nije putovao, šef SDP-a upozorava kako je “to vjerojatno pogrešno uneseno u zapisnik”.
– Tada nisam stavljao primjedbe na zapisnik jer nisam imao odvjetnika. Osim toga, smatram da uz putne naloge nisam trebao prilagati nikakvu dokumentaciju. Knjige turističke zajednice vodila je zaposlenica u računovodstvu Općine – tumačio je Kešer.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti