Ukinuta šokantna presuda: Sud oslobodio nasilnika jer žena nije plakala kad je od njega pobjegla!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Punih sedam godina traje pravosudna agonija 49-godišnjakinje iz okolice Koprivnice za koju tužitelji pokušavaju dokazati kako ju je suprug (51) zlostavljao, nožem prijetio smrću i potjerao je iz kuće tako da je morala pobjeći susjedima.

Tužni se obiteljski događaj zbio u kolovozu 2013. godine, a nakon višegodišnjeg sudovanja, optuženi je nasilnik prošle godine oslobođen krivnje. Koprivnički ga je sud oslobodio krivnje primjenjujući pravno načelo ‘in dubio pro reo’, što bi u prijevodu bilo “u sumnji blažen”, a znači da se u slučaju kada u pravnoj situaciji postoji sumnja dosuđuje presuda u korist optužene osobe. No, na takvu su se presudu žalili koprivnički tužitelji, a žalbu je ovih dana prihvatio Županijski sud u Zagrebu koji je ukinuo presudu Općinskog suda u Koprivnici i vratio predmet na ponovno suđenje.

Prema optužnici koprivničkih tužitelja, nasilni je muškarac, tada 44-godišnjak, 4. kolovoza 2013. godine između 0.30 i 1.30 sati u obiteljskoj kući u alkoholiziranom stanju najprije vrijeđao tada 42-godišnju suprugu i tjerao je iz kuće. Zatim je uzeo veliki kuhinjski nož koji je držao u ruci s vrhom oštrice okrenutom prema njoj i rekao joj “hoćeš te izrežem” i zaprijetio joj “sada ću te ubiti”.

Nesretna se žena nakon toga sakrila u ormar, a nakon što je ponovno čula da ju suprug traži i viče da će je ubiti, pobjegla je susjedima. Osim toga, drugom točkom optužnice okrivljeni se muškarac tereti da je u dvorištu zakopao ručnu bombu, dok mu je u vikendici nedaleko od mjesta u kojem živi pronađeno zabranjeno streljivo.

U obrazloženju ukidanja presude Županijski sud u Zagrebu nije prihvatio tumačenje koprivničkog suda zbog kojeg je muškarac oslobođen krivnje. Općinski sud u Koprivnici, što je iznenađujuće, gotovo i šokantno, nije prihvatio svjedočenje zlostavljane žene i to zbog svjedočenja susjeda kojem je pobjegla. Sud je vjerovao susjedu koji je rekao kako žena nije plakala kada je pobjegla k njemu, a činjenica kako je uz to mirno na terasi dočekala policiju, bila je za koprivnički sud dovoljna da se ne vjeruje njezinom iskazu zato što “njeno ponašanje nije svojstveno osobi koja se boji za svoj život”.

Zanemario je Općinski sud u Koprivnici ‘sitnu’ činjenicu da je susjed kojem je nesretna žena pobjegla u dobrim odnosima s okrivljenikom, kao i činjenicu da sam svjedok nema baš nikakvih saznanja o kaznenom djelu, već je iz “fragmentarnih okolnosti zaključio da optuženik oštećenoj nije prijetio”. Još više je šokantno što je sin okrivljenog muškarca na sudu rekao kako je njegov otac rekao da je tijelo bombe zakopano u dvorištu te da je bombu otkopao i predao policijskim službenicima.

Ni taj iskaz koprivnički sud nije prihvatio te je okrivljenog muškarca oslobodio krivnje i za taj dio optužnice. Županijski sud u Zagrebu prihvatio je žalbu koprivničkih tužitelja i naredio Općinskom sudu u Koprivnici da u ponovljenom postupku iznova provesti dokazni postupak u kojem se “mora savjesno ocijeniti svaki dokaz zasebno i u svezi s ostalim dokazima, a ne tek fragmentarno cijeniti dinamiku cijelog događaja”.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI