UKLETI CENTAR Peveci ga otvorili za Božić 2006. godine, Grad ga od banke kupio prije šest godina. Golemi kredit, čini se, otplaćivat će i naši unuci

Oporba je, pak, ponovno napala samu ideju da se ide u mešetarenje nekretninom, što je zamislio negdašnji gradonačelnik Zvonimir Mršić, a provela njegova nasljednica Vesna Želježnjak


Autor: podravski.hr — 12.09.2018. / 11:09 Aktualno

Pevecov velebni centar u Koprivnici otvorio je predsjednik Stjepan Mesić uoči Božića 2006. godine

Grad Koprivnica već šest godina muku muči kako da se riješi trgovačkog centra Peveca, kojeg je kreditom od 27 milijuna kuna kupio 2012. godine s vizijom da ga preproda za duplo veći novac i tako lijepo zaradi.
Nakon što je godinama od Privredne banke Zagreb uspio „nažicati“ da se otplata glavnice kredita prolongira, lani u rujnu počela je otplata koja ide na teret gradskog komunalnog poduzeća. Komunalac je, pak, u padu prihoda nakon prodaje plinskog biznisa i restrukturiranju za koje nitko ne zna kako će završiti te ne može podnijeti tromjesečnu ratu od oko 90.000 eura (oko 670.000 kuna).
Zbog toga je Gradsko vijeće na jučerašnjoj sjednici glasovima SDP-ove većine dopustilo još jednu izmjenu vraćanja novca PBZ-u. Plan je sljedeći: u iduće tri godine rata će se prepoloviti (dakle, na oko 45.000 eura), potom će se tamo od 2021. godine ponovno plaćati u punome iznosu, a nastalu razliku od oko 630.000 eura (gotovo pet milijuna kuna) platit će 2027. godine netko tko tada bude na vlasti.
Gradonačelnik Mišel Jakšić novu je manipulaciju kreditom objasnio u pozitivnom svjetlu.
– Otplata će ići iz redovitog poslovanja Peveca, a mi ćemo se naći u boljoj poziciji u pregovorima o prodaji te nekretnine. Zainteresiranih ima – rekao je on.
Oporba je, pak, ponovno napala samu ideju da se ide u mešetarenje nekretninom, što je zamislio negdašnji gradonačelnik Zvonimir Mršić, a provela njegova nasljednica Vesna Želježnjak. Formalno je kupoprodaju i kreditno zaduženje provela negdašnja gradska tvrtka Trg, koju je taj poslovni potez upropastio, pa je pripojena Komunalcu. Direktoricu Trga Martinu Golčić potom je gradska vlast bez natječaja imenovala direktoricom drugog gradskog poduzeća, Koprivničkog poduzetnika.
– Pevec uopće nije trebalo kupovati, to je trn koji godinama mori Koprivnicu, a iz ovoga sada se vidi da je Komunalac u velikim financijskim problemima – kazao je Ivica Suvalj iz Mreže.
Nezavisni Marijan Šiško zapitao je Jakšića: – Recite mi, koji je javni interes stajao iza kupnje Peveca?
Šiško je ustvrdio kako problem treba riješiti što bržom prodajom. Jakšić je, odgovarajući, rekao da ga ne zanima prošlost.
– Gledamo kako da Komunalac i Grad iz te priče izađu s pozitivnim saldom te da se tako sačuva održivost radnih mjesta – kazao je koprivnički gradonačelnik i dometnuo kako bi se Pevec mogao prodati odmah, samo po osjetno manjoj cijeni od one koja drži „pozitivni saldo“. (hš)

‘Ukleti’ trgovački centar u Koprivnici

FOTO: ROBERT MIHALJEVIĆ