Ulagač tužio propalog bankara: Govorio mi je da se ne ‘sekiram’, kad ono…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ne staju pravni problemi poznatog križevačkog poduzetnika i kontroverznog bankara Gorana Delića. Nakon niza pokrenutih kaznenih postupaka, križevački je sud sada u građanskoj parnici donio nepravomoćnu presudu kojom Delić Stjepanu iz Križevaca, jednom od ulagača u svoj propali financijski projekt, mora vratiti vrtoglavih 1,3 milijuna kuna i nadoknaditi 110.000 kuna sudskih troškova sa zakonskim zateznim kamatama.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Priča koju otkriva presuda klasičan je primjer kako su ljudi, povjeravajući velike uloge Zadruzi u vlasništvu križevačkog bankara, dovedeni u zabludu da će svoj ulog ‘oploditi’ i tako su ostajali bez svog novca i obećanog profita.

Goran Delić

Stjepan je u Delićevu Zadrugu od 2014. do 2016. godine uložio 150.000 eura, a dobio je tek kamate za prvi ugovor koji je sklopio. Zadruga mu je konstantno jednostrano produljivala rok za isplatu sve dok nije shvatio da je nasamaren. Zbog toga je protiv Gorana Delića i njegove zadruge podignuo i kaznenu prijavu na temelju koje se očekuje podizanje optužnice na Općinskom sudu u Bjelovaru.

– Prilikom prvog ugovora o ulogu meni je uredno isplaćena ugovorena kamata, zatim sam sklopio drugi ugovor na 14.000 eura, i treći na 50.000 eura. Ukupno 150.000 eura s prvim ugovorom. Za ostala ulaganja nisam dobio nikakve kamate – rekao je tužitelj na sudu. Dodao je kako je Gorana Delića posjećivao u prostorijama zgrade gdje je bilo sjedište Zadruge.

– Rekao mi je da se ne sekiram i da će sve biti plaćeno i riješeno, no ništa se nije rješavalo. Na kraju mi je u kancelariji rekao da nema novca ni za promijeniti sijalicu u uredu. Tada je došao kraj, više nisam imao povjerenja pa sam zatražio pomoć odvjetničkog ureda. Kad sam sklapao ugovore, nisam imao pojma da bi on bio u poteškoćama jer je u to vrijeme financirao čak i košarkaški klub. To je meni sve govorilo da on dobro posluje – kazao je.

– Poslovanje Zadruge nije pružalo očekivanja da će Zadruga nastavkom poslovanja moći ulagačima isplatiti povrat uloga po isteku zaključenih ugovora i pripadajuće neto akontacije, no tuženik je kao upravitelj zadruge i dalje s fizičkim osobama kao ulagačima zaključivao ugovore o ulozima i anekse ugovora dovodeći i održavajući ih u zabludi da će po isteku ugovora ulagači dobiti svoje uloge i pripadajuću akontaciju. Zadruga je već 24. siječnja 2014. godine bila prezadužena i insolventna, a od 16. svibnja iste godine u neprekidnoj blokadi zbog čega je znao da neće moći vratiti uloge – naveo je tužitelj Stjepan u tužbi.

Objasnio je i kako je do kraha Delićeve zadruge došlo zbog plasiranja zajmova tvrtkama kojima je Goran Delić bio istovremeno član uprave, likvidator i direktor, a koje nisu Zadruzi Usluge Prigorje vraćale zajmove. Kako je prema zakonu određeno da je u slučaju prijevare ili namjernog neispunjenja ugovorne obveze zbog krajnje nepažnje tuženik dužan isplatiti svu nastalu štetu, tužitelj Stjepan od Gorana Delića zahtijeva naknadu cjelokupne štete.

U odgovoru na tužbu Goran Delić je porekao da je bilo koji pravni posao sklapao “sam sa sobom” i nijekao je osobnu odgovornost za nastali dug.

– Ugovore o ulogu koji su opisani u tužbi nisam sklopio u ime i za račun Zadruge kao njezin zakonski zastupnik, niti je tužitelj sa mnom o tome pregovarao – kazao je Delić u odgovoru na tužbu. Naglasio je kako je Zadruga vrlo uspješno poslovala sve do pojave poslovnih poteškoća kojima su uzrok “objektivne, a ne subjektivne okolnosti”.

– Ne sporim da je Zadruga u trenutku kad je došlo do poslovnih poteškoća i kada nije mogla po dospijeću ispuniti sve obveze ponudila sklapanje ugovora. Međutim, time nije prikrivala stanje Zadruge i nije nikoga motivirala na način da bi mu lažnim prikazivanjem ili prešućivanjem činjenicama navela ga na sklapanje dopune ugovora – odgovorio je Delić.

Poslovne teškoće Zadruge, navodi Delić, nastale su zato što su svi “komitenti Zadruge odjednom zatražili isplatu uloženih novčanih sredstava koja su bila uložena”.

– Tužitelj kao i ostali ulagači koji su uplatom uloga stekli status zadrugara moraju biti svjesni da ponuđene prinose nije moguće realizirati ako bi svi ulagači odjednom zatražili isplatu, a upravo to se i dogodilo – objasnio je svoje viđenje stvari uz naglasak da “da nije znao niti je mogao vidjeti razvoj poslovne situacije koja će dovesti do toga da Zadruga u određenom trenutku neće moći ispunjavati svoje obveze”. Križevački sudac Marijan Vrbančić tijekom dokaznog postupka pregledao je brojne dokumente, presude, financijska izvješća, ugovore, podatke Financijske agencije, kao i financijsko-knjigovodstveno vještačenje koje je potvrdilo kako Goran Delić Stjepanu duguje 1,3 milijuna kuna. Zbog toga je presudio u korist tužitelja. Presuda je nepravomoćna i Goran Delić ima se pravo žaliti. Karlo Eisenbeisser

Pet godina nisu naplatili presudu

Lovro Hren (96), umirovljenik iz Ozlja trenutačno nastanjen u Doma za starije u Karlovcu, dobio je sudski spor težak gotovo 1,5 milijuna kuna protiv zadruge Usluge Prigorje.  S njegovim sinom razgovarali smo 2016. godine, kada je u toj stvari presuđeno,a u redakciju nam se javio  i prošlog tjedna pet godina kasnije. No on kako tvrdi do ovog dana nije uspio naplatiti ništa.

– Moja supruga i ja smo oboljeli od sveg ovoga. Dio tih novac je i moje, imamo pravomoćnu presudu, ali do novca ne možemo. Kažu mi da ih je sakrio i da se tu ništa ne može. Na razumijem kako je to u pravnoj državi moguće – rekao je Nikola Hren.

SNIMIO: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI