Umire li tradicionalna veterina?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedna od profesija koja je zbog nepovoljnih kretanja u hrvatskoj poljoprivredi morala bitno promijeniti svoj model djelovanja jest veterinarstvo. Ne tako davno glavni posao veterinara bio je liječenje goveda i svinja. Promjenom strukture poljoprivrednih gospodarstava, ali i gotovo apsolutnim nestankom malih obiteljskih gospodarstava, veterinari su morali svoj fokus sa svinja i goveda premjestiti na pse i mačke.

Oni koji su se nastavili baviti poljoprivredom, u velikom su se broju prestali baviti stočarstvom i orijentirali su se smo na ratarstvo. Tako je za vrijeme Domovinskog rata 1991. u Hrvatskoj bilo 473.000 mliječnih krava, a sada samo 139.000  komada. Broj isporučitelja mlijeka u Hrvatskoj pao je od 2002. godine sa 65.000  na samo 4.599 (prosinac 2019.) za više od 60.000. U kontinentalnoj Hrvatskoj 2006. bilo je 441.000 goveda, da bi na kraju 2019. bilo oko 371.000 goveda.

Te iste godine, koja je po statistici unazad 20 godina bila najbolja po brojnosti svinja i goveda, broj svinja u kontinentalnoj Hrvatskoj iznosio je 1,46 milijuna, dok je na kraju 2109. bilo tek nešto više od milijun svinja. Tako je 70.000 goveda i gotovo pola milijuna svinja manje u kontinentalnoj Hrvatskoj prisililo veterinare da prestanu biti veterinari u tradicionalnom smislu riječi i postanu liječnici za kućne ljubimce.

 – Govedarstvo je na izdisaju, mogu se na prste nabrojiti krave u našim selima i okolici. Nekoliko većih proizvođača ima svinje, ali je sve to više-manje za vlastite potrebe bez tržišnih viškova, jer ne postoji sustavno rješenje za otkup, tako da se kod veće proizvodnje javlja nesigurnost. Imamo nešto peradarstva, kozarstva, nešto ovaca, a vraća se i konjogojstvo, i to za rekreaciju i jahanje – pojasnio je Nikola Vidaković, ravnatelj ludbreške Veterinarske stanice.

Upravo zbog toga u sklopu ludbreške Veterinarske stanice unatrag godinu dana radi i ambulanta za male životinje, a tamo je sasvim drukčija priča. Ravnatelj  Vidaković ispričao je kako se u posljednje vrijeme trend u veterinarskoj struci mijenja te je došlo do potrebe za otvaranjem ovakve ambulante.

– Interes Ludbrežana prema kućnim ljubimcima posljednjih se godina povećao, tu je sve manje običnih domaćih pasa, a sve više pasa visoke vrijednosti. Dolaze nam ljudi i iz okolnih mjesta, nabavili smo opremu za laboratorijske pretrage, hematologiju, biokemiju, alergijske reakcije, a uskoro se nadamo riješiti i rendgen – rekao je Vidaković te dodao da se i na veterinarskim fakultetima sve manje studenata upisuje u smjerove za velike životinje.  

Sve ovo prije petnaestak godina bilo je nezamislivo, a platiti liječenje psa više nego muzne krave smatralo se neprirodnim. Ipak, dobra je stvar što se većina vlasnika kućnih ljubimaca o njima dobro brine, što i povećava dobrobit životinja. (md, id)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI