Umirovljenici koji su zaposleni u inozemstvu, a primaju hrvatsku mirovinu, morat će ju cijelu vratiti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Može li se istovremeno primati mirovina u Hrvatskoj i dohodak iz inozemstva? Neki su mislili da može. Poznato je kako umirovljenici mogu primati isplatu cijele mirovine, ali samo ako rade polovicu radnog vremena, u suprotnom im se primanja obustavljaju. No neki su mislili da to ne vrijedi van granica Hrvatske i neugodno se iznenadili.

Sada će zbog rada morati vratiti mirovinu, i to u vrlo kratkom roku. O takvim je slučajevima u Studiju 4 HRT-a govorio Marko Marušić, predstojnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Područnom uredu Bjelovar.

Na tom je području desetak osoba koje, prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, nisu u roku od 15 dana obavijestile HZMO o nastaloj promjeni. Nakon saznanja da osobe primaju mirovinu u Hrvatskoj, a istovremeno su zaposlene u inozemstvu, HZMO donosi rješenje o obustavi mirovine, koju su ti korisnici dužni u roku od 15 dana uplatiti u državni proračun, prenosi mirovina.hr.

Marušić je dodao da se takve osobe ili same jave ili HZMO informaciju dobije od HZZO-a. Ističe da je za 10-ak slučajeva na bjelovarsko-bilogorskom području riječ o nekoliko desetaka tisuća kuna. Rješenje o ovrsi nije nikome izdano i pruža se mogućnost obročne naplate.

Osvrnuo se i na situaciju s dugo očekivanim covid dodatkom.

“U tijeku su dogovori između Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i umirovljeničkih udruga  i stranaka oko toga što je podnošljivo za državni proračun, a istovremeno prihvatljivo umirovljenicima” – rekao je Marušić i dodao kako vjeruje da će pronaći zajednički jezik oko COVID dodatka.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI