Umirovljenici se bune: “Ne radimo pokusne kuniće od umirovljenika. Cjepivo nije sigurno za starije.”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Danas u Hrvatskoj kreće cijepljenje cjepivom AstraZenece. U distribuciju kreće 25.200 doza. Veći dio je cjepivo AstraZenece i to 16.800 doza dok je ostatak Modernino cjepivo.

Cijepit će se stariji od 65 godina, kronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele, ali vjerojatno tek na proljeće. 

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz HZJZ-a objasnila je da danas počinje distribucija prema Slavoniji i Dalmaciji, u srijedu u Istru i u centralnu Hrvatsku, a u petak u sjeverni dio Hrvatske. Količine cjepiva određene su proporcionalno broju stanovnika.  

“Nije određeno koji kronični bolesnici idu prvi, već jedna kronična bolest je kriterij za uvrštenje u prioritetnu skupinu. Stariji idu prvi, što stariji bi trebali biti među prvima, ali to ćemo prepustiti županijskim punktovima. Neće biti jedan model, postoje županijski stožeri i zavodi za javno zdravstvo. Njima se sve zainteresirane zdravstvene ustanove trebaju odrediti, inače će biti organizirano preko domova zdravlja. Ponegdje će biti dvorane kako bi se mogao cijepiti veliki broj ljudi”, rekla je Pem Novosel.

Umirovljenici se bune

Najveće umirovljeničke udruge zatražile su da se AstraZenecinim cjepivom ne cijepe ljudi stariji od 65 godina. Isto je zatražila i Stranka umirovljenika. HSU apelira na Stožer civilne zaštite da “u ovoj teškoj situaciji pokažu bar malo poštovanja prema onima koji su im omogućili ugodan život i šalje im poruku da nemaju pravo prijetiti da ako se ne cijepimo ovim nepouzdanim cjepivom, pitanje je kada ćemo doći na red”.

Predlažu kupnju drugog cjepiva koje postoji na tržištu dok se ne istraži djelovanje AstraZenece na osobe starije od 55 godina, čiji je broj u kliničkim ispitivanjima cjepiva bio nedovoljno zastupljen da bi se mogla potvrditi njegova sigurnost.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovaraju da u Hrvatskoj nije takva situacija da bi trebalo odgađati cijepljenje. 

“Već nakon prve doze, kroz tri tjedna razvije se učinkovitost, a kada se prime pune dvije doze, i to s onim maksimalnim razmakom od 12 tjedana, ta učinkovitost je čak oko 82%”, rekla je Pem Novosel za HRT.

“Ne dozvolimo još jednu ugrozu već ugroženih građana RH i ne radimo pokusne kuniće od umirovljenika koji su prvi na redu za cijepljenje”, stoji u priopćenju HSU-a koje potpisuje predsjednik Veselko Gabričević.

Niz europskih zemalja objavio je kako starije osobe neće cijepiti cjepivom britanskog proizvođača lijekova AstraZeneca koje je razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford. Među tim zemljama su Francuska, Njemačka, Italija, Švedska, Poljska, Španjolska, ali i Slovenija. 

Hrvatska je pak naručila najveće količine upravo tog cjepiva i njime, za razliku od mnogih zemalja, namjerava cijepiti i starije. 

Govoreći o onima koji su ipak donijeli odluku da se ne bi cijepili, Pem Novosel je ranije rekla da oni mogu čekati, ali da ih se mora upozoriti da će se “onda stvarno vjerojatno i načekati” s obzirom na to da je Moderna smanjila količine cjepiva, kao i Pfizer.

“Sljedećih tjedana tko se želi cijepiti, preporučujemo da se cijepe ovim cjepivom, a oni koji su stvarno odlučili drugačije, moraju čekati”, kazala je.

Pem Novosel je ranije rekla i kako početak cijepljenja svih dobnih skupina protiv koronavirusa, a ne samo prioritetnih skupina, možemo očekivati tek početkom proljeća.

Cjepivo nije jednako učinkovito protiv novih sojeva

Osim pitanja učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva kad je riječ o cijepljenju starijih, AstraZeneca je jučer objavila da njihovo cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv južnoafričkog soja.

Studija južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand i Sveučilišta Oxford pokazala je da cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, prenio je list Financial Times.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju znanstvenike su tzv. britanska, južnoafrička i brazilska koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

“U prvoj i drugoj fazi ovog malog ispitivanja rani podaci pokazuju ograničenu učinkovitost protiv blage bolesti, prije svega zbog južnoafričke varijante B.1.351”, kazao je glasnogovornik AstraZenece upitan o izvješću Financial Timesa.

Prema listu, nijedan od više od dvije tisuće sudionika ispitivanja nije hospitaliziran ili preminuo.

“Još ne možemo primjereno ocijeniti učinkovitost cjepiva protiv teškog oblika bolesti i hospitalizacija s obzirom na to da su ispitanici uglavnom mlade i zdrave odrasle osobe”, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

Tvrtka vjeruje da njezino cjepivo može štititi protiv teškog oblika bolesti jer je neutralizirajuća aktivnost antitijela jednaka drugim cjepivima protiv covida-19 koja su pokazala zaštitu protiv teškog oblika bolesti.

Ispitivanje koje je obuhvatilo 2026 osoba, od kojih je polovica činila kontrolnu skupinu, nije još recenzirano.

“Sveučilište Oxford i AstraZeneca počeli su prilagođavati cjepivo toj varijanti i brzo će proći klinički razvoj tako da bude najesen spremno za distribuciju”, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

U petak je Oxford objavio da cjepivo ima protiv britanske varijante sličnu učinkovitost kao i kod ranijih varijanti virusa. (index.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Đurđevac: Prijetio poznaniku da će ga ubiti

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 41-godišnjak sa šireg đurđevačkog područja prijetio riječima poznaniku, oštećenom 62-godišnjaku da će ugroziti njegov život. -Zbog sumnje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI