Umirovljenicima mizerno povećanje penzija, najmanje u posljednjih pet godina

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Umirovljenici u Hrvatskoj sljedeću će mirovinu dobiti veću nego dosad. No, na žalost hrvatskih umirovljenika, povećanje će biti minimalno.

Kao i za sve ostale nedaće u društveno-gospodarskom životu, i za ovo je odgovorna korona-kriza. Naime, zakonski propisi nalažu da se nakon svakog polugodišta mirovine moraju uskladiti s indeksom porasta cijene i plaća, a budući da je korona-kriza u prošloj godini zaustavila gospodarstvo, do takvog povećanja nije došlo. Tako će hrvatski umirovljenici dobiti povećanje mirovine od 0,54 posto po godini staža, što je najmanje povećanje u posljednjih pet godina.  U prosjeku će, izračunale su umirovljeničke udruge, povećanje biti 13 kuna, što je za umirovljenike koji broje svaku kunu mizerna svota.

Umirovljenika u Hrvatskoj, i onih koji primaju hrvatsku mirovinu, trenutačno ima oko 1,14 milijuna. Od toga, mirovine do 500 kuna prima njih oko 92 tisuće.  Njihova prosječna mirovina je 234 kune, a njihova, „povišica“ bit će samo jednu  jedinu kunu.

Oko 63 tisuće umirovljenika mora se snaći s prosječnih 753 kune, a oni će dobiti četiri kune više. Oko 110 tisuća prima prosječnih 1244 kuna, što donosi šest kuna povećanja. Oni koji imaju primanja od 1500 do 2000 kuna, njih oko 155 tisuća, na prosjek u toj kategoriji od 1768 kuna, dobit će povećanje od  devet kuna. Najviše hrvatskih umirovljenika ima mirovine od dvije do dvije i pol tisuće kuna s prosjekom od 2245 kuna. Takvu mirovinu prima oko 204 tisuće korisnika.

Oni će u prosjeku dobiti oko 12 kuna veću mirovinu. Oko 150 tisuća građana s prosjekom od 2765 kuna dobit će oko 15 kuna povišice. Oni u kategoriji mirovina od 3000 do 3500 kuna dobit će oko 17 kuna, a 20 kuna koji primaju oko 4000 kuna. Ono što možda najviše zanima umirovljenike je COVID dodatak. Naime, o jednokratnom dodatku na mirovinu bilo je govora prošli tjedan kada je trebala biti i odluka.

Naime, u Vladi se razmatralo da bi se zbog većih troškova koji su imali umirovljenici (maske, dezinficijensi, vitamini…) isplatila jednokratna pomoć. Većina hrvatskih umirovljenika živi ispod granice siromaštva (2710 kuna mjesečno), a oni bi dobili jednokratno 150 eura, tako da bi ta mjera pratila dohodovni cenzus, te bi oni s najmanjom mirovinom dobili više nego oni s većom, što nije slučaj kod proces usklađivanja mirovina. Međutim, odluka koja je trebala biti donesena ovoga tjedna je izostala, ali nije rečeno da se od ove isplate odustalo.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI