Umjesto otrova protiv glodavaca u vinogradima počeli koristiti – sove

Iako se u ponekim dijelovima svijeta nikad nije odustalo od ove prakse gdje se u vinogradarstvu koriste prirodni neprijatelji, pesticidi i rodentocidi su već dugo primarno sredstvo u borbi protiv glodavaca i štetočina.

Naime, često zbog upotrebe kemijskih sredstava stradaju nedužne druge životinje, koje pojedu otrovane glodavce. Zato se mnogi poljoprivrednici i vinari, u nastojanju da ostave manje negativnog utjecaja na okoliš, vraćaju ovoj metodi koja se i koristila stoljećima prije upotrebe umjetno proizvedenih otrova.

Poseban eksperiment vodi se u sklopu kalifornijskog sveučilišta. Tamo su uvidjeli kako se gniježđenjem sova kukuvija pospješuje deratizacija za neke vrste glodavaca, budući da one u sezoni gniježđenja provedu čak trećinu vremena u lovu.

Kutije za gnijezda postavljaju se na poljoprivrednim poljima diljem Sjedinjenih Američkih Država, Malezije, Kenije i Izraela kako bi pomogle prirodno suzbijanje štetnika. Agroklub

Foto Ilustracija/Pixabay

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI