UMJETNA ŠAKA Hrđava kuka umjesto ruke: država daje najjeftinije, sve drugo se masno plaća

Morao sam ponovno učiti pisati, jesti, a posebno je bilo muke s poslom - priča nam Josip Šarutan


Autor: podravski.hr — 08.11.2017. / 6:46 Aktualno

Metalna ruka Josipa Šarutana

Josip Šarutan (76) iz Pavlovca Ravenskog, križevačkog naselja, već 50-ak godina živi bez desne šake. Umjesto nje, ima metalnu kuku, ali i nakon pola stoljeća osjeća prste desne šake.
– Morao sam ponovno učiti pisati, jesti, a posebno je bilo muke s poslom. Zamislite si kako je s ovakvom kukom zabiti čavao dok vam je čekić u lijevoj šaci – priča Josip Šarutan.
Ruku je izgubio tijekom rada u strojobravarskoj radionici. Bio je na stupnoj bušilici, obrađivao beton, kad je remen koji se okretao preko dva koluta pukao i omotao mu se oko zgloba šake. Povukao mu je ruku i u nekoliko trenutaka šaka je nestala. Ostala je samo zdrobljena pulpa kože, kosti i tetiva.
Kuka kojom se služio djeluje zastarjelo. No, to je standard koji mu priznaje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Sve drugo morao bi sam masno platiti.
Riječ je, zapravo, o sustavu dviju zakrivljenih poluga koje se pritežu maticom. A matica se priteže drugom, zdravom rukom. Ipak, ne žali se. Josipu to, kaže, odgovara. Htio je izdržljivo i nepoderivo pomagalo, a njegova kuka je, veli, upravo takva.(go)

Kuka se priteže maticom za koju je potrebna zdrava ruka

FOTO: NIKOLA WOLF