Umjetnica jedinstvenog ‘potpisa’: Dalijin nakit s ponosom nosi i Danijela Martinović

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iza jedinstvenog nakita koji u zadnje vrijeme možete vidjeti na našoj poznatoj pjevačici Danijeli Martinović stoji Dalmatinka Dalia Katavić, koja već dugi niz godina živi i radi u Križevcima.

Kaže kako su kreativa i ljubav prema nakitu oduvijek prisutni u njenom životu pa se odlučila i profesionalno uhvatiti u koštac s time, a od 2017. godine vlasnica je i obrta.

Dalijin maslačak

– Kreacija je oduvijek tu, imam troje djece i uvijek smo nešto radili i izrađivali. Djeca su sad odrasla, a ja sam krenula s edukacijom za izradu nakita. Upisala sam pučko učilište za dizajn suvremenog nakita pa su slijedile edukacije u Ljubljani, Beogradu… Sve je vezano na kamenje, glinu, a uloženo je i puno privatnih sati – rekla je Dalia.

Najprije je nakit počela izrađivati amaterski, no kaže kako se u tome pronašla pa je tako otvorila obrt i danas svoj nakit prodaje na web-stranici Dalia made. Inspiracija su svakodnevni predmeti, a izrađuje sav nakit, od prstenja, narukvica, naušnica do ogrlica.

Kolekcija koju bi svaka žena poželjela imati

– Nekako nemam svoj stil i neki kalup. Inspirira me najviše priroda i naravno Dalmacija, ali izrađujem nakit inspiriran svakodnevnim predmetima pa su tako neke od ogrlica jabuka, gušter, šteker, riba na gradele i slično… Materijal nabavljam svugdje, za kamenje imam ženu koja živi kamenje i ima sve. Zlato i srebro nabavljam u rafineriji, a za bakar, mesing i slično odem u strojopromet pa me tamo baš ne vole jer kupim dva metra bakra, a on mora skinuti ogromnu balu da mi da mali dio – kroz smijeh je ispričala Dalia.

Kreativnost i unikatnost njenog nakita prepoznala je i pjevačica Danijela Martinović s kojom je Dalia ostvarila uspješnu suradnju pa Dalijin nakit svake subote možete vidjeti u HRT-ovu showu ‘Zvijezde pjevaju’. 

U radionici

– Danijela se meni javila, a budući da nisam previše eksponirana, meni je to bila velika stvar. Mogu reći da smo kliknule na prvu. Ona ima način rada da, ako joj je nešto dobro i sviđa joj se, onda je to dugoročno. Bila sam dio promocije njezina albuma, napravila sam i kolekciju nakita vezanu uz njenu knjigu pa čekamo pravo vrijeme da to prezentiramo, a sad radimo za Zvijezde pjevaju. Bila sam joj gost i u nekoliko emisija i napravila mi je lijepu promociju, na čemu sam zahvalna, no mogu reći da i inače, tko god kupi nakit kod mene, redovito se vraća, što me veseli – ispričala je Dalia.

Radionica u kojoj nastaje nakit nalazi se u obiteljskoj kući pa tako Dalia radi doma. Kaže kako je pet-šest sati dnevno u radionici, a kad ima više posla, u radionici provede i do 19 sati. Sveukupno je dosad izradila oko 450 komada nakita, a za neke stvari trebalo joj je i do 40 radnih sati. Daljnji poslovni planovi uključuju edukaciju i otvorenje novog poslovnog prostora.

S Danijelom Martinović

– Trebala sam sad biti u Rusiji na edukaciji u St. Petersburgu, no zbog cijele situacije s Covidom to je odgođeno. Čim se otvore granice, ići ću. Radi se o mjesec dana tečaja, a ja sam upisala gravuru i postavke kamena. Jako je intenzivan i puno se nauči, a uz to planiram upisati i zlatarsku školu. Od dugoročnijih planova htjela bih otvoriti prodajni prostor jer je moj nakit teško vizualizirati, a nadam se prostor otvoriti u Zagrebu ili Splitu.

Dalia je inače Kaštelanka koja se u Križevce doselila zbog supruga kojeg je upoznala tijekom studija agronomije u Zagrebu. Kaže kako Križevce smatra idealnim gradom za obitelj i kako nije previše nostalgična.

– Došla sam u Zagreb na studij i dogodila se ljubav. Eto, iduće godine proslavit ćemo 25 godina braka i 30 zajedništva. Imamo troje djece, a Križevci su mali grad ugodan i lijep za život. Ljudi su me tu prihvatili i iako volim Dalmaciju i ona je uvijek inspiracija za moj rad, ne fali mi previše jer uvijek mogu sjesti u auto i otići dolje – rekla je za kraj Dalia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI