UMJETNIČKO ČUDO U VIRJU Slikar daltonist svojim radovima oduševio i Papu kojem je darovao naivu

Svoj problem s raspoznavanjem boja dugo je skrivao od prijatelja, a i supruga Sanja tek je u braku saznala da je Mirko daltonist


Autor: podravski.hr — 17.08.2013. / 17:45 Stil

VIRJE – Mirko Pikivača (48) iz Virja od djetinjstva se bavi slikarstvom, a njegovi likovni radovi redovito dobivaju pozitivne kritike umjetničkih stručnjaka. No, ima jedan ne baš mali problem – Mirko je daltonist!
Svoj problem s raspoznavanjem boja dugo je skrivao od prijatelja, a i supruga Sanja tek je u braku saznala da je Mirko daltonist.
– Prvu sliku naslikao sam s devet godina i to mi je velika uspomena koju čuvam, a moja majka Marija je bila zadužena za davanje boja koje su mi bile potrebne. Tek u osmom razredu prijatelj Dražen otkrio je da sam daltonist. Skužio je da mu stalno govorim koju boju trebam i umjesto zelene podvalio mi je smeđu, ali nije otkrio moju tajnu – prisjeća se Pikivača i kaže kako su mu sad sve boje označene slovima.
Slikarski opus Mirka Pikivače vezan je za sve tehnike, a najviše oslikava portrete, dok se okušao i u trodimenzionalnom slikarstvu. Prije 21 godinu imao je čast da svoju uradak naive uruči pokojnom Papi Ivanu Pavlu II. pa njegova slika krasi galeriju u Vatikanu.
Brojnim Podravcima Mirko Pikivača poznat je i kao svestrani mužikaš. Vodi tamburašku sekciju i mali zbor virovskog Hrvatskog folklorno-pjevačkog društva Ferdo Rusan te županijske rogiste. Za svoj dugogodišnji rad nagrađen je i Zlatnom plaketom Općine Virje u području kulture.
– Glazba je, kao i slikarstvo, moj život. Sviram sve puhačke instrumente, a u posljednje vrijeme najviše uživam u sviranju kontrabasa – kaže Mirko koji je naglasio da dosta često svira i tubu.
– U tubu stane 56 litara gemišta pa mi je zbog toga jedan od dražih instrumenata – u šali će Pikivača.
Izvještavaju: DINKO BOROZAN I ĐURO GRČIĆ