Umro je čovjek koji je volio sprovode. Na onaj svijet ispratio je 2800 ljudi, a mi danas ispraćamo njega

Jedino ga je bolest mogla spriječiti da nekome ne ode na pokop, a čitanje osmrtnica bilo mu je poput gledanja dnevnika


Autor: podravski.hr — 05.06.2018. / 10:57 Aktualno

Naš fotoreporter posljednji put je gospodina Miju „uslikao“ prije par tjedana na jednoj od utakmica županijske nogometne lige koju je također vjerno gledao

Podravina i njegov Peteranec kod Koprivnice oprostili su se prošli tjedan od Mije Tkalčeca koji je preminuo u 80. godini života.
Podravski list prvi je i više puta pisao o ovom jedinstvenom čovjeku koji je imao neobičan hobi – gotovo svakodnevno posjećivao je pokope znanih i neznanih osoba. U svom dugogodišnjem „stažu“ Mijo je bio na čak 2800 sprovoda diljem Podravine, od Virovitice do Ludbrega.
Krenuo je, kazao nam je u jednom od posljednjih razgovora, još kao dječak u osnovnoj školi. Jedino ga je bolest mogla spriječiti da nekome ne ode na pokop, a čitanje osmrtnica bilo mu je poput gledanja dnevnika. Iako većinu pokojnika nije znao, to ga nije spriječilo da ih isprati na vječno počivalište.

Posljednji ispraćaj Mije Tkalčeca na groblju u Sigecu

– Dođem, pomolim se i prekrižim u miru. Tako bi trebali i svi drugi, no ima dosta onih koji se na pokopu ne ponašaju kako treba – govorio je Mijo.
Naš fotoreporter posljednji put je gospodina Miju „uslikao“ prije par tjedana na jednoj od utakmica županijske nogometne lige koju je također vjerno gledao.
Za svoj pokop zaželio je pjesmu ‘Tiho pojte maleni slavuji’. Iako je želio da „ode“ potkraj listopada, kao i njegova ranije preminula supruga Milka, to mu se ipak nije ostvarilo.
Na koncu, evo Mijine posljednje želje u izvedbi neponovljivog Zvonka Bogdana. Počivao u miru, dobri čovječe.

FOTO: NIKOLA WOLF