UOČI PRESUDE Dvojica ubojica sa sjevera dobila su 40 godina zatvora, a na maksimalnu zakonsku kaznu dosad nije osuđen nitko u Hrvatskoj

Dokaže li joj se kazneno djelo teškog ubojstva, Slađana Brkić može dobiti najviše 40 godina zatvora, ali kazna sigurno neće biti tako stroga


Autor: podravski.hr — 01.11.2018. / 13:36 Crna kronika

Slađana Brkić u lisicama stiže na ročište u Varaždin

Varaždinski Županijski sud sa sucem Igorom Pavlicem kao predsjednikom raspravnog vijeća u ponedjeljak će objaviti presudu Slađani Brkić koja je u veljači u obiteljskoj kući u Goli nožem ubila izvanbračnog supruga Deana Slivara.
U srijedu je održana posljednja rasprava na kojoj su tužitelji i obrana iznijeli svoje završne govore. Dokazni postupak sudac Igor Pavlic zaključio je još prošlog tjedna kada su ispitani svi svjedoci. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog svjedočenja malodobne djece, ali i rođaka Slađane Brkić koji su iznosili intimne detalje života izvanbračnih supružnika.
Svjedočio je i Stjepan Milinković, općinski načelnik i mjesni liječnik koji je bio prva odrasla osoba na mjestu ubojstva i koji je pokušao spasiti život Deanu Slivaru nakon što ga je nožem u srce ubola Slađana. Dean je iskrvario na mjestu, i pomoći mu nije bilo.
Ovdje je slučaj jasan. Naime, nije sporno je li Slađana Brkić ubila ili ne. Sucu Igoru Pavlicu preostalo je zakonito dosuditi i odmjeriti visinu kazne. Obrana Slađane Brkić temelji se na tome da ona nije počinila teško ubojstvo, već ubojstvo na mah što je blaže kazneno djelo, zato što je tvrdila kako je ona zapravo žrtva Deanovog maltretiranja te da je zločin počinila u afektu. O njezinom psihičkom stanju koje bi bitno trebalo utjecati na visinu presude i vrstu kazne, posljednja je svjedočila psihijatrijska vještakinja, no detalji tog dijela zbog suđenja zatvorenog za javnost nisu poznati.

Stjepan Rošker: 40 godina zbog četverostrukog ubojstva

Dražen Dorčec: zbog pljačke i ubojstva dva čovjeka 40 godina zatvora

Dokaže li joj se kazneno djelo teškog ubojstva, Slađana Brkić može dobiti najviše 40 godina zatvora, ali kazna sigurno neće biti tako stroga. Na maksimalnu kaznu s područja Koprivničko-križevačke županije dosad su osuđeni Dražen Dorčec iz Kalinovca zbog dvostrukog ubojstva prilikom krvave pljačke đurđevačke FINA-e te Križevčanin Stjepan Rošker koji je počinio četverostruko ubojstvo. U Hrvatskoj je na 40 godina zatvora dosad osuđeno ukupno 18 višestrukih ubojica.
Dorčec je u listopadu 2006. godine u pljački poslovnice Fine u Đurđevcu ubio zaštitara Miroslava Benšića te umirovljenika Ivana Matiševa koji je u Finu došao podignuti novac. U kaznionici u Lepoglavi dosad je odslužio 12 godina zatvora.
Stjepan Rošker osuđen je na 40 godina zatvora jer je u veljači 2009. pokraj Križevaca, zbog nesuglasica oko vinograda, ubio četvero susjeda i rođaka, među njima i 14-godišnju djevojčicu. Rošker je u međuvremenu zbog teške bolesti preminuo u zatvoru.
Izmjenama kaznenog zakona omogućena je presuda i do 50 godina zatvora, ali za višestruka ubojstva. Dosad nitko u Hrvatskoj nije osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu. (ke, rm)
FOTO: ŽELJKO HAJDINJAK / CROPIX