Upaljen vam je zub? Ako se ne liječi, može doći i do gangrene

Pulpitis ili upala živca zuba nastaje zbog neliječenog karijesa, traume ili višestrukih popravaka zuba. Kod neliječenog karijesa, koji je najčešći uzrok pulptisa, bakterije prodiru duboko u dentin zuba i zatim u pulpu, što dovodi do upale živca. Kako se upala razvija, dolazi do pojačanog dotoka krvi u zatvorenu pulpnu komoru, što zub čini još osjetljivijim na promjenu temperature i dodir, pa pacijenti često takav zub osjećaju kao da je duži. Bol takvog zuba pojačava se noću.

Kod gornjih zuba se širi prema sljepoočici, a kod donjih prema uhu. Tako bolesni zub se mora endodontski liječiti, što podrazumijeva otklanjanje karioznog dijela zuba, zatim otklanjanje bolesnog živca. Kanal u kojem se nalazio živac se mora pažljivo očistiti i proširiti i na kraju napuniti i tek potom se na zub može staviti ispun. Ako se zub u fazi pulpitisa ne liječi, nakon nekog vremena dolazi do odumiranja živca ili gangrene zuba. Zub postaje osjetljiv na toplo i na perkusiju ili kuckanje, a u sljedećoj fazi dolazi do otoka područja oko zuba. Tako bolestan zub treba se trepanirati ili otvoriti i zatim endodontski liječiti kao kod pulpitisa, ali je liječenje u većini slučajeva nešto dugotrajnije.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI