Upisi u srednje: Sva atraktivna strukovna zanimanja su popunjena

Redakcijski izvještaj

Kako izgleda, trendovi se mijenjaju i sve više osnovnoškolaca odlučuje upisati strukovna zanimanja u srednjim i obrtničkim školama. Iako još uvijek vlada veliki interes za upis u gimnazije i ekonomske škole, strukovna zanimanja u ovoj godini u podravsko-prigorskim srednjim školama gotovo su sva popunjena, pogotovo ona za koja postoji zanimanje na tržištu rada. Prijave za upis u srednje škole su završene te su ovaj tjedan na redu upisi. Stvarno stanje i interes učenika bit će poznat po završetku upisa, ali se već sad vide neki trendovi.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Jedna od najljepših priča u obrazovanju u našem kraju je Srednja škola Ludbreg, koja je ove godine imala rekordan broj prijava za upise u prve razrede. Tamo se na 90 slobodnih mjesta prijavilo 315 učenika. Razlog rekordnom broju prijava u osmogodišnjoj povijest Srednje škole Ludbreg vjerojatno je odluka da se u Ludbregu prijeđe isključivo na strukovno obrazovanje. Naime, u Ludbregu su prije nekoliko godina ukinuli gimnazijski program i onaj za ekonomista. Odrekli su se tad sigurne kvote učenika i ova je priča mogla otići u dva smjera, ali srećom, otišla je u smjeru da je Srednja škola Ludbreg iz godine u godinu postajala sve više tražena i od tridesetak učenika, sada ludbrešku srednju školu pohađa 250 učenika.

– Posebno je velik interes za tehničara za mehatroniku i taj smjer je pun pogodak, ali i na drugim smjerovima traži se mjesto više. Upravo zato od Ministarstva smo zatražili povećanje upisnih kvota za većinu smjerova – rekao je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škola Ludbreg.    

Manuela Gregurić, ravnateljica koprivničke Srednje škole, kazala nam je kako je i ove godine bio veliki interes za upis djece u njihovu obrazovnu ustanovu. Imali su čak 1271 prijavu u 10 zanimanja, slično kao i prošle godine, a upisano je svih 208 raspoloživih mjesta.

– Učenici su se mogli prijaviti za više zanimanja pa je zato i tako velik broj. Realno, radi se o 268 učenika, to jest 60 učenika ostalo je neupisano i oni će morati potražiti slobodna mjesta u drugim školama – kazala je Gregurić koja pamti kako su zadnji put drugi upisni rok imali 2017. godine i to u trogodišnjem zanimaju rukovatelja prehrambenim strojevima, a taj su smjer kasnije i otkazali.

Ove godine imaju i novo zanimanje kemijskog tehničara.

– Na inicijativu farmaceutske industrije odlučili smo uvesti i to zanimanje i bio je to pun pogodak. Inače, najviše prijava bilo je za ekonomista, fizioterapeuta i farmaceutskog tehničara – rekla nam je ravnateljica Srednje škole.

Vjekoslav Robotić, Gimnazija

Situacija je slična i u Obrtničkoj školi u Koprivnici, ravnatelj Zlatko Martić ističe da je bilo slobodno 177 mjesta u 20-ak zanimanja.

– Uglavnom smo popunjeni, a ostalo je još jedno mjesto za konobara te po dva u zanimanjima mesar, pekar i slastičar. Drugi upisni rok je u kolovozu – ističe.

U koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović, koja je upisivala 147 učenika u sedam razrednih odjeljenja, ostalo je još pet slobodnih mjesta u jezičnoj gimnaziji te četiri u općoj za sportaše.

U križevačkoj gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog opći smjer su popunili, dok je na matematičkom ostalo osam mjesta za jesenski rok.

U Srednjoj školi ‘Ivan Seljanec’ Križevci u prvom upisnom roku popunjena su sva mjesta u zanimanjima građevinski tehničar, komercijalist, hotelijersko-turistički tehničar, strojobravar i kuhar. Za drugi upisni rok ostala su 3 slobodna mjesta u zanimanju konobar i 5 slobodnih mjesta u zanimanju zidar.

– Dosad su nam u prvi razred prijavljena 102 nova učenika, što je otprilike na razini prijava u prvom roku prošle školske godine. I tada smo neka zanimanja popunili u jesenskom roku. S obzirom na sve manje djece i s obzirom na to da upisujemo i trogodišnja zanimanja prema kojima su česte predrasude u našoj okolini, možemo biti zadovoljni upisom i čak zaključiti da se taj trend polako mijenja. Sva su ova zanimanja tražena i maturanti s njima najčešće odmah nalaze posao. Također smatram da je prepoznata kvaliteta i trud naših nastavnika, a nadamo se da ćemo većinu praznih mjesta popuniti u drugom upisnom roku jer se radi o deficitarnim i traženim zanimanjima u kojima je moguće pronaći i stipendije – rekla je ravnateljica Gordana Juran-Ratković.

Gordana Juran Ratković

Prijave za upis u Srednju gospodarsku školu Križevci nešto su manje od broja prijava u protekloj školskoj godini. Kao i svake godine, najveći je interes za četverogodišnja zanimanja veterinarski tehničar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut. Od trogodišnjih zanimanja u potpunosti je popunjeno zanimanje mehaničar poljoprivredne mehanizacije. Još uvijek ima slobodnih mjesta u trogodišnjim zanimanjima mljekar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar i poljoprivredni gospodarstvenik.

U đurđevačkoj Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u novoj će školskoj godini najvjerojatnije biti upisano 36 učenika. Tomislav Ostojić, ravnatelj Gimnazije, zadovoljan je interesom školaraca za gimnazijski program, bez obzira na to što će broj upisanih učenika biti manji u odnosu na lanjsku godinu.

– Svakako u obzir treba uzeti činjenicu da u osnovnim školama stalno pada broj učenika pa je samim time logično da pada i broj kandidata za upis u našu gimnaziju. Imat ćemo dva prva razreda sa po 18 učenika, što je profesorima idealno za kvalitetan rad – kaže Tomislav Ostojić.

U Strukovnoj školi Đurđevac većina će zanimanja biti popunjena već u prvom upisnom roku. Najveći interes vlada za zanimanja CNC operater, vozač i tehničar za računalstvo.

– Kako sad stvari stoje, u drugom upisnom krugu ostat će nepopunjena mjesta za zvanja kuhar te pomoćni kuhar i slastičar – kaže Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI