Upoznajte jednog od najboljih vozača autobusa na svijetu sa 60-ak međunarodnih priznanja

U penziju je ispraćen i s odlikovanjem Međunarodnog udruženja vozača (IRU) sa sjedištem u Ženevi, što je najviše priznanje koje se u toj branši može dobiti


Autor: podravski.hr — 28.05.2018. / 12:01 Aktualno

Branko Zajec s fotografijom svojeg 'radnog mjesta'

Kad je Križevčanin Branko Zajec odlazio u mirovinu nakon 42-godišnjeg staža vozača autobusa u Stuttgartu, njegova tvtka Knisel priredila mu je veliku oproštajnu feštu, a na dugogodišnjem predanom radu osobno mu je pismom zahvalio ministar prometa savezne pokrajine Baden Wurttemberg.
Nije to bilo bez povoda – Branko je te 2016. godine već bio poznat kao jedan od najboljih vozača autobusa u Njemačkoj, za što je primio 60-ak nacionalnih, ali i međunarodnih priznanja, pohvala i medalja. U svojoj karijeri nije imao ni jednu prometnu nesreću i nijedan zabilježeni prometni prekršaj, a bio je poznat po uzornom ponašanju prema kolegama te ljubaznosti prema putnicima.
Reklo bi se da je samo dobro obavljao svoj posao.
– Gospodin Zajec bio je vrlo cijenjen od stranaka, putnika i kolega radi svoje vedre naravi. Uvijek točan, smiren i obazriv, ništa ga nije moglo uznemiriti – napisao je Matthias Knisel, vlasnik tvrtke, u priopćenju za medije kojim je obavijestio javnost da je Branko dobio počasnu povelju od predsjednika pokrajinske vlade.
U penziju je ispraćen i s odlikovanjem Međunarodnog udruženja vozača (IRU) sa sjedištem u Ženevi, što je najviše priznanje koje se u toj branši može dobiti.

Sa suprugom Šteficom kraj obiteljske kuće

– Ja sam doista uživao u svom poslu, uvijek sam volio voziti i ništa mi nije bilo teško. Često sam bio i u njemačkim novinama, a nikad nije bio problem to što sam stranac, Hrvat – propovijeda Branko, koji upravo uređuje obiteljsku kuću u Križevcima, u kojoj se za koju godinu namjerava skrasiti sa suprugom Šteficom, Varaždinkom, koju je upoznao u gastarbajterstvu.
Osim velike kuće, o materijalnom statusu vozača autobusa u Njemačkoj govore i dva mercedesa parkirana u garaži. I to što su mu djeca završila visoke škole – sin je doktor fizike, a kći menadžerica u elektroindustriji.
Branko se rodio u siromašnoj obitelji u Zrinščini kod Zeline, u zabitom mjestu bez struje i vodovoda, a nakon što je završio srednju školu, obitelj se doselila u Bojnikovec kod Križevaca.
Želio je više i bolje pa je otišao k bratu u Njemačku.
– Imao sam položeni ispit za vozača kamiona, pa sam se javio. Svidio sam se gazdi i primio me je te poslao u školu za vozača autobusa, koju mi je i platio. Bogme sam se jako učio – veli Branko.
U 42 godine, koliko je vozio gradske linije po Stuttgartu, ali i turističke rute po Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji i drugdje, Branko je promijenio 75 različitih autobusa, a ukupno je prešao više od dva milijuna kilometara. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF