Upravo u tijeku ključan sastanak: Hoće li koprivnička prigradska škola prestati s radom?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravski list u ponedjeljak donosi priču o sudbini područne osnovne škole u Bakovčicama koju je službeno upisao tek jedan đak.

Radovan Knežević (60), bivši predsjednik Mjesnog odbora Bakovčice i učitelj razredne nastave osumnjičen za bludničenje nad djevojčicom, prošlog je tjedna odlukom sutkinje istrage Županijskog suda u Varaždinu pušten na slobodu. Ispitani su svi svjedoci za koje je za tužitelje postojala bojazan da bi Knežević boravkom na slobodi mogao utjecati.

Radovan Knežević

– Istražni zatvor osumnjičenom određen je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i kako su svjedoci ispitani, više ne postoje razlozi za određivanjem istražnog zatvora, kao niti određivanjem mjera opreza. No, istraga i dalje traje – rekao nam je Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu. Daljnji korak je na tužiteljima hoće li se nakon završene istrage odlučiti na podizanje optužnice ili će kaznenu prijavu odbaciti.

Prema zakonu, ako istraga dovede do podizanja optužnice i suda i ako bude proglašen krivim, Radovan Knežević može biti kažnjen od jedne pa do osam godina zatvora. Prijavljen je po točki šest članka 158. Kaznenog zakona koji se bavi spolnom zlouporabom djeteta mlađeg od 15 godina i prema kojoj se tereti za neku vrstu bludne radnje.

O kakvoj je bludnoj radnji riječ, nismo mogli doznati zato što je od početka postupak strogo tajni radi zaštite djeteta. Tako možemo samo nagađati je li Radovan Knežević osumnjičen da je dirao djevojčicu po intimnim mjestima, pred njom zadovoljavao svoju pohotu ili pak počinio neki drugi oblik bludne radnje na štetu tog djeteta.

Krešo Grgac

S druge strane, dok Knežević čeka rasplet svoje pravosudne sudbine, situacija oko Područne škole Bakovčice vrlo je složena. Naime, nakon Kneževićeva uhićenja, ta je škola ostala tek na jednom učeniku. U odnosu na prošlu godinu, roditelji troje od četvero mališana upisanih u školu prošle godine odlučili su svoju djecu umjesto u Bakovčice, upisati u matičnu školu “Braća Radić” u Koprivnicu.

Iako to nitko ne govori, za pretpostaviti je i logično za zaključiti kako je upravo ta afera bila okidač roditeljima za premještaj djece u drugu, u ovom slučaju ‘matičnu’ školu u Koprivnicu. Osim toga, zbog upisa samo jednog djeteta u novu školsku godinu koja kreće za dva tjedna, 7. rujna, u javnosti se nameće jasno pitanje ima li, isključivo zbog ekonomskih razloga, smisla organizirati nastavu u tom prigradskom naselju zbog samo jednog učenika.

Ravnatelj te škole Krešo Grgac rekao nam je kako bi u matičnoj Osnovnoj školi Braća Radić i dalje htjeli da postoji Područna škola u Bakovčicama, ali da će dobro razmisliti i učiniti sve što je na dobrobit učenika. Zbog toga je s roditeljima iz Bakovčica koji svoju djecu nisu upisali u Područnu školu, kao i s roditeljima jedinog upisanog djeteta, dogovorio sastanak kako bi popričali o cijeloj problematici. Sastanak se održava u ovim trenucima.

– Osnovna škola Braća Radić u svom radu i djelovanju donosi odluke koje prije svega za cilj imaju dobrobit učenika. Jednako će se postupiti i u situaciji vezanoj uz Područnu školu Bakovčica. Sve odluke koje će se donositi vezano uz daljnji rad škole donosit će se u suradnji s roditeljima i učenicima – rekao je ravnatelj Krešo Grgac.

Škola u Bakovčicama

Nije htio govoriti o problemu Radovana Kneževića. Taj problem, kako je još prije naglasio, škola rješava ‘prema zakonu’. Iako izričito nije rekao, pritom je mislio da je Knežević kao djelatnik škole, suočen s kaznenom prijavom koja mu priječi daljnji kontakt s djecom, do daljnjega suspendiran. Moći će se baviti obrazovanjem samo ako kaznena prijava protiv njega bude odbačena, no ako se to i dogodi, za vjerovati je da će se povući iz prosvjete zbog godina, ali ponajviše zbog teške stigme koju mu je ova strašna kaznena prijava nakalemila na leđa.

Kako smo doznali, u školi će, baš zbog očuvanja Područne škole u Bakovčicama, pokušati nagovoriti roditelje da djecu ostave tamo, a oni će, jasno, osigurati novog učitelja ili učiteljicu koji bi zamijenio suspendiranog Kneževića.

Kako god roditelji odlučili, rekao je ravnatelj Krešo Grgac, “za sve ostale učenike koji dolaze u matičnu školu Braća Radić osiguran je prijevoz autobusom te će biti osiguran i u sljedećoj školskoj godini”. Realno je za očekivati da, ako Područna škola Bakovčice ostane samo na jednom djetetu, neće više postojati. Što o tome misle mještani teško je doznati zato što sugovornika u Bakovčicama teško da možete pronaći.

U tom prigradskom naselju, baš kao i nakon Kneževićeva uhićenja, nitko ne želi javno istupati, vlada strepnja, nelagoda i veliko nepovjerenje. Činjenica je kako se zbog demografskog ili nekog drugog subjektivnog razloga broj učenika u toj školi konstantno smanjuje te da Područna škola Bakovčice godinama postoji samo i isključivo zbog Radovana Kneževića i njegova iznimnog zalaganja, javnog djelovanja i entuzijazma. Sigurno je kako je zbog toga uhićenje Radovana Kneževića, koji je bio nositelj društvenog života u tom prigradskom naselju, bio i velik šok za zajednicu. Odluka o Područnoj školi Bakovčice i njezinu postojanju donijet će se nakon razgovora s roditeljima.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI