UREDNIČKI KOMENTAR Smeće vaše, ideje naše: kako se Ostap Bender pojavio u srcu Podravine

Na vrhuncu smetlarske karijere Jozinović je bio toliko moćan da se već javno govorilo kako je naš stvarni župan on, a ne Koren


Autor: podravski.hr — 13.03.2018. / 7:49 Aktualno

Kumovi i prijatelji - župan Darko Koren i bivši šef Piškornice Mladen Jozinović

Ostap Bender iz neponovljivog romana ruskog dvojca Iljf i Petrov ‘Zlatno tele’ najpoznatiji je i svakako najomiljeniji varalica u povijesti literature. Naš poznati književnik i kolumnist Miljenko Jergović napisao je za Bendera i ovo: On kaže da postoji oko četiristo relativno legalnih načina da se ljudima izvuče novac iz džepova. Što onda znači da klasična razbojništva i pljačke nemaju previše smisla za relativno inteligentna i sposobna čovjeka. Ono čime se on bavi – pod onim odavno već otrcanim motom, što ga ponavljaju takvi koji nikada nisu čitali Iljfa i Petrova – benzin vaš, ideje naše – djeluje proročanski i vrlo suvremeno, u odnosu na vremena u kojima mi danas živimo.
Bivši direktor Piškornice Mladen Jozinović naš je nepatvoreni Ostap Bender. Smeće vaše, ideje naše. Eno vam desno priče o lažnoj diplomi, evo vam gomile tekstova o tome kako je sam sebi isplaćivao masne bonuse i honorare, eto vam policijske istrage koja svako malo iščačka kakvu fascinantnu crticu iz njegove smetlarsko-menadžerske karijere. No, više od svega toga – i to je doista neponovljivo iskustvo – tu su dva osobna susreta s njime. S Jozinovićem dvaput samo popio kavu negdje tijekom 2013. godine, godinu dana nakon što je postao direktor. Dvaput i nikad više.
Tada – u te dvije kave na terasi kafića u centru Koprivnice – meni je sve postalo kristalno jasno. To da je direktor Piškornice zapravo prozirni blefer, hvastavac, zaplotnjak i varalica. Hvalio se svojim vezama i prijateljstvima s Milanovićem i članovima njegova kabineta. Otkrivao nam je ‘povjerljive’ informacije o korupciji u vrhu koprivničke gradske vlasti, dojavljivao o istragama koje samo što nisu rezultirale spektakularnim uhićenjima. Slijedili smo tragove koje nam je otkrio, političke i korupcijske, i vrlo brzo shvatili da je direktor Piškornice patološki muljator. Kako ne volim da me takvi ljudi navlače za nos, odlučio sam se pozabaviti njegovim likom i djelom. Ono što je potom o njemu isplivalo – posebno magloviti poslovi oko gradnje odlagališta otpada u vojvođanskoj Kikindi – potvrdilo je moj zaključak. Ostap Bender stigao je u srce Podravine. O svemu je Podravski list, dakako, prvi i jedini pisao još prije četiri godine.

Bio je to projekt veći od života, a danas se njime bave USKOK, DORH, krim-policija i tajne službe. Ne nužno tim redom

Punih šest godina taj i takav Jozinović vodio je najvažniji projekt vezan uz zaštitu okoliša u državi. Vodio bi ga – nema nikakve sumnje – i duže da lani nije malo prećerao s isplatom milijunskog bonusa samome sebi. A mene je još od 2013. godine i one dvije gorke kave proganjala samo jedna misao – kako je moguće da župani sa sjevera, suvlasnici Piškornice, takvog lika puštaju da bez kontrole radi što hoće. I kako je moguće da se Ostap Jozinović toliko zbližio s našim županom Darkom Korenom da su postali i kumovi.
Jer ako je Mladen Jozinović doista oličenje Ostapa Bendera – a sva je prilika da jest – kako to godinama nije uspio vidjeti ni varaždinski župan, danas potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, čovjek koji je direktoru Piškornice čvrsto držao štangu. Ako nije vidio tko je Jozinović – a nama su, da se ne hvalimo, za to trebale dvije kave i nekoliko usputnih telefonskih razgovora – kako uopće može voditi važan državni resor graditeljstva i prostornog uređenja. Resor u kojem – uvjereni smo u to – i danas čuči gomila domaćih ostapa bendera.
Na vrhuncu svoje smetlarske karijere Jozinović je bio toliko moćan da se već javno govorilo kako je naš stvarni župan on, a ne Koren. Kumovi su se intenzivno družili, putovali na utakmice nogometne reprezentacije i ustrajno se bavili samo jednim poslom – kako što prije pocukati silne europske milijune i početi graditi Piškornicu, regionalno odlagalište otpada za cijeli sjever Hrvatske. Bio je to projekt veći od života, a danas se njime bave USKOK, DORH, krim-policija i tajne službe. Ne nužno tim redom.
Piše: Robert Mihaljević
FOTO: NIKOLA WOLF