Muž tužio suprugu jer je godinama sam plaćao režije. Sad mu žena mora vratiti polovicu nemalog iznosa!

Policajci postupali su po dojavi punice da joj je zet Stanko iskopčao struju na zamrzivaču. No, "po dolasku ophodnje zamrzivač je bio uredno uključen u struju, a pregledom unutrašnjosti je utvrđeno da su meso i povrće zamrznuti"


Autor: podravski.hr — 23.11.2018. / 14:37 Aktualno

Ilustracija / Računi stižu čak iz Osijeka

Muž Stanko iz okolice Koprivnice tužio je suprugu Nevenu tvrdeći kako je godinama morao sam plaćati režije u kući. Općinski sud presudio je u njegovu korist i supruzi naložio da mu vrati polovicu plaćenog iznosa od siječnja 2012. godine, što iznosi oko 21.000 kuna, te mu pokrije čak 16.000 kuna troškova parničnog postupka.
Supružnici trenutačno stanuju u kući koja je u suvlasništvu muža i njegove punice. Premda su i dalje formalno u braku – jer brakorazvodna parnica nije dovršena – Stanko veli da od siječnja 2012. više ne konzumiraju bračnu zajednicu.
– U kući koristim samo jednu sobu, žena mi ne omogućava pristup kuhinji i drugim prostorijama. Ona čak namjerno troši znatne količine plina, ne gasi struju i slično. Plaćam režije za struju, plin, tv pretplatu, telefon, komunalne usluge i drugo. Do danas sam za režije sam platio 42.000 kuna pa od žene tražim da mi podmiri polovicu. S kamatama, naravno – veli muž.
Supruga je potvrdila kako je u tijeku brakorazvodna parnica, ali brak nije pravomoćno razveden te oni i dalje žive u istoj kući s malodobnom kćeri.
– Formalno smo i dalje bračni drugovi, bračna stečevina nije podijeljena, niti je riješeno pitanje vlasništva na kući. Osim toga, imala sam daleko manju plaću od muža, podigla sam stambeni kredit koji još otplaćujem, sudjelovala sam u troškovima podizanja djeteta vezanim za prehranu, higijenu, odjeću i obuću. Muž ne koristi samo jednu sobu, već čitavu kuću u kojoj ima uređenu radionicu gdje na crno popravlja mobitele i kompjutere. Jede i hranu koju ja kupujem i pripremam – tvrdi Nevena.
Da su imali nesređene odnose pokazuju i brojna postupanja policije prema prijavama. Tako su u lipnju 2015. policijski službenici postupali po dojavi punice da joj je zet Stanko iskopčao struju na zamrzivaču. No, “po dolasku ophodnje zamrzivač je bio uredno uključen u struju, a pregledom unutrašnjosti je utvrđeno da su meso i povrće zamrznuti”. Naknadno je Stanko dojavio da mu je netko stavio natpis na ulazna vrata kuće “nemaš po kaj sim ulaziti”, ali to nije protuzakonito. No, punica je na koncu ipak zaradila kaznenu prijavu policije jer se sumnja kako je u lipnju 2015. utvrđeno da je u dvorišnom prostoru zajedničke obiteljske kuće zetu uputila riječi prijetnje “ja ću tebe riješiti i odrobijati”.
Općinski sud na koncu je, prema Zakonu o obveznim odnosima, presudio kako je supruga mužu dužna polovicu režija. Postane li presuda pravomoćna, ukupan trošak Neveni bi se s kamatama mogao popeti na više od 40.000 kuna. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA/JUTARNJI LIST

Ilustracija / Računi za režije mogli bi prisjesti supruzi