Usklađivanje mirovina: Brzi rast privrede znači i opipljivo veće mirovine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Brz oporavak hrvatskog gospodarstva nakon korona-krize trebao bi biti dobra vijest za hrvatske umirovljenike. Naime, referentni datum na usklađivanje mirovine je 1. srpnja, a gospodarstvo je u drugom tromjesečju hrvatskoj raslo, pa su rasle i plaće. Sve to prema zakonskim odredbama znači i povećanje mirovina.

Kako smo već pisali, nakon prva tri mjeseca ove godine umirovljenici su dobili 0,56 posto više mirovine. To je bilo jedno od najmanjih usklađivanja mirovina otkad za to postoji zakonska osnova. Željko Šemper iz HSU-a za portal mirovina.hr komentirao je drugo ovogodišnje usklađivanje mirovina te je najavio da bi ono trebalo biti višestruko veće negoli prvo ovogodišnje. 

– Kako izgleda, bit će to 4-5 puta bolje od 0,56 posto. Zasad je to jako dobro. Što se tiče bruto plaća, još nam nedostaju podaci za svibanj i lipanj. Za razdoblje siječanj/travanj stopa rasta iznosi 3,4 posto. Ovako neslužbeno, u ovom trenutku usklađivanje bi iznosilo 2,7 posto. Konačan postotak ovisi o bruto plaćama za svibanj i lipanj. Prognoza je 2,5-3 posto – izračunao je Željko Šemper.

Sve to temelji se na podacima koja je objavila Europska komisija i HNB gdje se vidi da je Hrvatska u prvih pola godina uz Irsku imala najveći rast BDP-a, a  ovisno o izvoru procjenjuje se da bi rast BDP-a u 2021. godini mogao iznositi od pet do šest posto. Naravno, uz povećanje gospodarske aktivnosti povećava se i plaća, a sve su to parametri koji se uvrštavaju u formulu za usklađivanje mirovina.

U svakom slučaju, trenutačne brojke sugeriraju, piše mirovina.hr, da će umirovljenici u rujnu dobiti najveće usklađivanje mirovina u zadnjih deset godina, ako ne i više. Od 2010. godine do danas najveće usklađivanje mirovina iznosilo je 2,70 posto, u drugoj polovici 2018. godine. Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi i 2899 kuna. Ako bi povećanje bilo 2,7 posto, onda bi prosječni hrvatski umirovljenik dobio 78 kuna višu mirovinu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI