Uskoro bez propusnica za kretnje po “ludbreškom kraju”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen nijedan novi slučaj oboljenja koronavirusom.

– Ukupan broj oboljelih i dalje je 32, a ozdravilo je ukupno 7 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 24 osobe, dok se jedna osoba još uvijek nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. poručili su iz Stožera civilne zaštite, Varaždinske županije.
– U Varaždinskoj županiji je prvi slučaj oboljenja koronavirusom registriran još 2. ožujka, a više dana smo brojili veći broj zaraženih i od samog Grada Zagreba. S obzirom da u 38 dana imamo 32 potvrđena slučaja oboljenja, možemo biti zadovoljni, ali nikako ne smijemo misliti da je naša borba protiv nekontroliranog širenja zaraze već završila. U preventivnoj mjeri samoizolacije su 1.603 osobe, od čega je 91 osoba kontakt oboljelih – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin.
Tijekom jučerašnjeg dana, 8. travnja, testirane su 44 osobe, a ukupni broj testiranih je 597. – Već danas je kapacitet testiranja u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije 50 uzoraka dnevno, a za tjedan dana će se povećati na 100 dnevno. Ovaj tjedan će se brisevi početi uzimati i putem Covid-19 ambulante Doma zdravlja Varaždinske županije, o čemu će liječnici obiteljske medicine dobiti sve potrebne informacije – najavio je Vugrin.
U posljednja 24 sata PU varaždinska je zabilježila 1 slučaj kršenja mjera samoizolacije i 51 slučaj kretanja bez valjane propusnice.
Vugrin je najavio da bi već u petak, 10. travnja, u ponoć na snagu mogle stupiti novosti vezane uz e-propusnice, koje se više ne bi izdavale posebno za svaku općinu i grad, nego po administrativnim područjima prostorno povezanima u jednu cjelinu na temelju sporazuma više jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije. 
– S obzirom da je niz općina i gradova već pokrenulo i istaknulo inicijativu za takvim sporazumima, pri čemu je prva stigla iz ludbreškog kraja (što bi obuhvaćalo prostor bivše općine Ludbreg, dakle uz sam gard Ludbreg, radi se o općinama Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Martijanec i Veliki Bukovec, op.a), dok je ivanečko područje prije dva dana to već konkretiziralo sporazumom za dva grada i četiri općine, tijekom današnjeg dana očekujemo i druge sporazume. Prema proceduri, proslijedit ćemo ih Nacionalnom stožeru te usuglasiti postupanje s PU varaždinskom, čime bi se sporazumi mogli primjenjivati već u petak, 10. travnja, od ponoći. Bitno je da se ne radi parcijalno, nego cjelovito – istaknuo je Vugrin.
Pojasnio je da će se stanovnici općina i gradova obuhvaćenih jednim sporazumom moći bez propusnice kretati unutar tih općina i gradova, a za odlazak u drugu općinu ili grad koja nije obuhvaćena sporazumom, i dalje će biti potrebna propusnica koja će se izdavati pod trenutno važećim uvjetima.
– Svako ograničavanje je nepopularno, no dosadašnje mjere su pokazale dobar rezultat u obuzdavanju eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Svako ublažavanje mjera se dočekuje s velikim odobravanjem, ali moramo biti svjesni da to sa zdravstvenog aspekta znači i povećanje rizika. Stoga pozivam sve građane da se i dalje pridržavaju preporučenih mjera s naglaskom na socijalno distanciranje, a ujedno upozoravam da se posjećivanjem starijih osoba u vrijeme blagdana možemo ugroziti njihovo zdravlje. Molim da ova upozorenja shvatimo ozbiljno i da se ne opustimo kako nakon blagdana ne bismo imali nagli porast oboljelih te nepotrebno opteretili zdravstveni sustav – apelirao je Vugrin. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI