Uskoro može krenuti gradnja brze ceste od Križevaca: Ni vlasnici parcela na dionici više ne mogu zaustaviti radove

S gradnjom dionice brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog može se krenuti već na proljeće, čak i ako se neki od vlasnika s tim ne slaže i ne želi ustupiti svoje parcele uz naknadu.

Koprivničko-križevačka županija i župan Darko Koren intenzivno lobiraju kod Hrvatskih cesta i Ministarstva za što brži početak najavljene gradnje nastavka dvotračne brze ceste od Križevaca. Prošli su tjedan u Županiji ugostili predstavnike Hrvatskih cesta kako bi im predstavili što su sve županijske mjerodavne službe odradile te da je sad sve na državnim službama.

– Ovo je projekt od kapitalnog značaja za život stanovnika i daljnji razvoj Koprivničko-križevačke županije. Tražim aktivniji pristup završnim pripremama u realizaciji ovog važnog projekta – naveo je župan Koren i dodao:

– Poduzeli smo sve kako bismo na vrijeme i cijelosti proveli procjenu vrijednosti nekretnina na trasi brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Svi prijedlozi za potpuno izvlaštenje nekretnina su podneseni. Radi se o ukupno 496 prijedloga za čestice kojima raspolaže oko 250 vlasnika.

Prijedlozi će, doznajemo, ovaj tjedan biti dostavljeni odvjetničkom društvu koje zastupa Hrvatske ceste, i Hrvatske ceste mogu odmah pokrenuti postupak izdavanja građevinske dozvole pri Ministarstvu prostornog uređenja.

– Može se krenuti s gradnjom na lokaciji čak i u slučaju da netko od vlasnika čestica ne pristane na izvlaštenje i naknadu jer u tom slučaju zakon omogućava stupanje u posjed i prije završetka postupka izvlaštenja – istaknuo je župan. 

Pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinska prava, negdašnje državne uprave Tihomir Kvakarić, kazao je kako će vlasnici koji se slažu s predajom parcela uz naknadu primiti uplate, a kod onih koji to ne pristaju provest će se privremena mjera stupanja u posjed.

Iz Hrvatskih cesta navode kako čim dobiju građevinsku dozvolu kreću s postupkom uvođenja izvođača radova u posao.

– Sredstva za izgradnju su osigurana, a vrijednost kolnika s dvije trake koji će se graditi procjenjuje se na oko 230 milijuna kuna – potvrdio je direktor Sektora za građenje i rekonstrukciju u HC. Stanovnike koprivničke Podravine zanima u kojoj su fazi pripreme za nastavak gradnje od Kloštra Vojakovačkog prema Koprivnici. Župan Koren naveo je kako je nužno odmah raditi na pripremi projektne dokumentacije kako bi, nakon što završi izgradnja dionice do Kloštra Vojakovačkog, sve bilo spremno za nastavak gradnje prema Koprivnici. Kako bi se to požurilo, Županija razmišlja čak i o tome da sufinanciranje projekta gradnje uklopi u razvojni sporazum sjevernih županija, a on predviđa korištenje europskih sredstava za realizaciju kapitalnih projekata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI